7. maj 2015.7. maj 2015.
U OPŠTINI BOGATIĆ OPADA BROJ ĐAKA

ŠKOLE ĆE POŽELETI PRVAKA

Trenutno šest matičnih osnovnih škola, sa osam područnih u opštini Bogatić, pohađa 2.303 učenika u 114 odeljenja, a prema novom pravilniku u prosveti, usvojenom aprila ove godine, racionalan rad bi bio sa 76 odeljenja. To je gotovo neizvodljivo zbog manjih škola u selima, gde je kao po pravilu i sve manji broj upisanih prvaka.
Iz republičkog budžeta oko 300 zaposlenih u prosveti opštine Bogatić, dobijaju sredstva za lične dohotke, shodno utvrđenim koeficijentima i ceni rada. Materijalne troškove snosi lokalna samouprava. U ovom slučaju opština Bogatić. To na godišnjem nivou sa jedinom srednjom školom, opštinu košta oko 45 miliona dinara. Za odeljenja predškolske nastave opština godišnje izdvoji blizu 40 miliona dinara. Osim toga opština je dužna da plati i jubilarne nagrade za 10, 20 i 30 godina staža. Isplata je na osnovu prosečne plate u Srbiji. Za 10 godina vernosti kolektivu škole pola plate, 20 platu, a 30 platu i po.
Imajući u vidu dugogodišnje smanjenje broja učenika i postojeću krizu i ovde su neophodne mere racionalizacije.
Prema pravilniku, koji je objavljen i u Službenom glasniku, većina naših škola se nalazi u nezavidnoj situaciji, zbog stalnog smanjenja broja učenika. Udruživanje je stoga imperativ vremena, kaže Miladin Stančetić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti opštine Bogatić.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa