7. maj 2015.7. maj 2015.
NOVI USPEH FOTOGRAFSKE SEKCIJE ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

NOVI USPEH FOTOGRAFSKE SEKCIJE ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

„STARI ALAS“ MEĐU NAJBOLjIMA
Fotografija „Stari alas“ Jovane Jakovljević, polaznice Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku šabačke Škole primenjenih umetnosti na međunarodnom fotografskom takmičenju za učenike srednjih škola „Život sa rekom i na reci“, koji je raspisala Međunarodna komisija za sliv reke Save, uvrštena je u sedam najboljih. Cilj ovog konkursa bio je da se kroz interaktivnu formu fotografije razvija svest o prirodnim lepotama reke Save i njenih pritoka, podstakne kritičko mišljenje o tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu, ali istakne i potreba za životom i razvojem u saglasju sa prirodom.
- Zaista mi je drago što se moja fotografija nalazi među prvih sedam, pogotovo što smo se nedeljama unazad trudili da sve naše fotografije dovedemo do perfekcije. Na časovima Foto sekcije odlazili smo na razna mesta uz reku, gde smo mogli videti svakodnevne ljudske aktivnosti, biološku raznolikost i bogatstvo prirode. Alasi u Klenku, ušće Save u Dunav, zalazak sunca u Mitrovici su samo neki od motiva koje smo fotografisali proteklih nedelja. Smatram da treba da se pojača svest mladih, i ne samo mladih, o izuzetnim ekološkim vrednostima i potencijalima sliva Save ““ rekla je Jovana, učenica trećeg razreda.
Rezultat vredan divljenja, a trud i zalaganje prof. Mihaila Simovića i njegovih učenika, nagrađeni su i pozivom na 4. Sastanak parlamenta mladih sa sliva reke Save u Bihać koji će se održati 29. i 30. maja. Školu primenjenih umetnosti predstavljaće tim od pet učenika, učesnika foto konkursa, koji će se u okviru obeležavanja Dana Save naći među četrdeset učenika srednjih škola iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.
- Posle uspešnog predstavljanja Fotografske sekcije na izložbi „Gradovi“ u Studentskom kulturnom centru Beograd, ova nagrada predstavlja veliki podsticaj našim učenicima u njihovom radu. Posebno nam je drago što je u pitanju međunarodno takmičenje i što trud koji smo uložili prilikom pripreme fotografija nije ostao nezapažen. Radujemo se putovanju u Bihać, novim poznanstvima, poseti Nacionalnom parku Una, kao i mogućnosti učešća u aktivnostima 4. Parlamenta mladih ““ istakao je prof. Simović, mentor sekcije.
Oduševljenje postignutim nije krila ni Ivana Krulj, učenica prvog razreda.
- Atmosfera tokom fotografisanja bila je divna, što je doprinelo da fotografije budu najbolje moguće. Kao što smo se i nadali, jedan od učenika naše Fotografske sekcije osvojio je nagradu. Put za Bihać će nam dosta značiti jer ćemo obići mesta na kojima do sada nismo bili, i moći ćemo da fotografišemo predele i kulturne znamenitosti koje se tamo nalaze. Takođe, veoma se radujem ovom putu jer ćemo moći da upoznamo još različitih ljudi iz različitih krajeva.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa