7. maj 2015.7. maj 2015.
MUZIČKI VIKEND U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“

FESTIVAL U MALOM

Za razliku od prethodnih godina „Muzički vikend“ OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu ove godine nije bio takmičarskog karaktera. Učenici iz osnovnih škola „Dositej Obradović“ Volujac, „Laza K. Lazarević“ Varna, „Vojvoda Stepa“ Lipolist, „Vuk Karadžić“ Badovinci, „Mika Mitrović“ Bogatić, „Jevrem Obrenović“ Orid, „Vuk Karadžić“ Šabac, „Majur“ Majur i „Stojan Novaković“ Šabac pokazali su da su pravi mali čuvari narodne tradicije.
- Ovo je četvrta godina kako pravimo tradicionalni koncert, tj. „Muzički vikend“, koji neguje izvornu narodnu muziku u školi. Deca uživaju u tome. Svi su pobednici. Ne takmičimo se. Rešili smo ove godine da pevamo revijalno, opušteno. Volela bih da iduće godine bude iz svake škole bar jedno dete. Mislim da je dobro da deca imaju ovakav jedan vikend u kome će pokazati šta znaju, umeju i vole ““ rekla je nastavnica muzičke kulture Milena Gavrilović.
Ujedinivši narodnu poeziju, dramsku umetnost, pesmu, igru i likovnu umetnost „Muzički vikend“ postao je više od revije mladih talenata.
- Prvi put učestvujem. Imam malo treme. Iskreno, malo sam se i spremala ali će sve biti kako treba - rekla je Marija Andrić, učenica V6 OŠ „Stojan Novaković“ Letnjikovac.
Za razliku od nje za sestre Andrić, Sanju i Saru, ovo je bio samo još jedan u nizu nastupa.
- Važno je učestvovati. Potrebno je samo vežbati, nemati tremu i sve će biti kako treba ““ samouvereno je dodala četvrtakinja Sara.
Pesmom „Petlovi more poje“ predstavila se Hristina Trifunović, učenica VIII2 OŠ „Dositej Obradović“ Volujac.
- Moja ljubav prema muzici potiče iz maminog stomaka. Pevam otkad znam za sebe. Od prvog razreda predstavljamo našu školu po raznim takmičenjima. Radimo što je u našoj mogućnosti da održimo taj neki deo tradicije. Član sam i Hrišćanske grupe „Milica Kostić“ iz Varne u kojoj okupljamo decu iz Varne, Volujca, Grušića, Letnjikovca. Upravo se pripremamo za jedan put u Budvu. Predstavljaćemo Srbiju na slavi manastira u Budvi tako da smo jako ponosni ““ uzbuđeno je rekla Hristina.
Mala grupa entuzijasta Dramske sekcije iz OŠ „Stojan Novaković“ u Gornjoj Vranjskoj, koja je okupljena zahvaljujući nastavniku verske nauke Igoru Boškoviću, izvela je skeč „Prosidba“ kojim je otvoren „Muzički vikend“. Folklorna sekcija Ansambla narodnih igara „Hajduk Stanko“ OŠ „Stojan Novaković“ odigrala je „Kolaž igara iz Srbije“, a ansambl „Šopsku svitu“ kojom je završeno druženje.
- ANI „Hajduk Stanko“ već devet godina ima svoju sekciju folklora ovde u OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu. Već treću godinu za redom učestvujemo. Drago nam je što možemo da uzmemo učešće na jednom tako lepom događaju. Važno je da deca i dalje znaju da čuvaju tradiciju, naše srpske igre, stare, lepe izvorne pesme. Najbitnije je da su oni u svemu tome lepo zabavljaju i druže. Drago nam je što možemo da budemo deo toga ““ rekao je Aleksandar Andrić, asistent i koreograf u ANI „Hajduk Stanko“.
Ovogodišnji „Muzički vikend“ pokazao je da entuzijazma i volje nikada ne nedostaje. Nadajući se da će i grad Šabac uvideti njegov značaj i samim tim pomoći da postane pravi festival u malom učenici „Stojanove“ škole su kao podsetnik na lepo druženje do sledeće godine ostavili likovne radovi na temu narodnih motiva koje su uradili sa svojom nastavnicom Slavkom Jakovljević.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa