7. maj 2015.7. maj 2015.
U GALERIJI KULTURNOG CENTRA OTVORENA 21. IZLOŽBA IKONA

TEMELj KOLEKTIVNOG UMETNIČKOG PAMĆENjA

Mi se klanjamo i poštujemo i celivamo svečanu ikonu čovečanskog ovaploćenja Boga Logosa pomazanog Božanstvom i ostavšeg nepromenjeno, tako da onaj koji je pomazan verom smatra da vidi samoga Boga koji se javio u telu i s ljudima poživeo. Klanjamo se i čast odajemo ikoni Presvete Bogorodice i ikonama svečesnih Božjih ugodnika, uzdižući oči duše (naše) ka prvoobraznom liku i um uznoseći na ono što je neshvatljivo, zapisao je u „Besedi o pravoj veri“ Sveti Sava daleke 1222. godine. I upravo ikona, kao umetničko delo svojom formom, bojom, svetlošću, dvadeset prvu godinu za redom ukrasila je zidove galerije Kulturnog centra u Šapcu.
- Ovom izložbom ušli smo u treću deceniju trajanja. Zadovoljstvo je ugostiti u galeriji Kulturnog centra veliki broj ikonopisaca iz cele zemlje. Hetergenost ikonografskih rešenja i stilsko poetskih intencija ukazuje da je savremeni živopis duboko ukorenjen u liturgijskom životu crkve, na osnovu svetootačkog predanja, koje jeste temelj kolektivnog umetničkog pamćenja. Ova izložba pokazuje i nešto vrlo pozitivno, a to je da njeni stvaraoci teže da otkriju jedan novi svet pomalo zaboravljen na našim prostorima, i ne samo na našim, i da ga kroz svoj umetnički talenat, a njega nesumljivo imaju, pokažu drugima ““ rekla je istoričar umetnosti Sonja Petrović, kustos galerije, na otvaranju izložbe prošlog petka.
Od sedamdeset osam ikona prispelih na konkurs od šezdeset devet autora selektorka mr Vanja Jovanović, restaurator i ikonopisac iz Beograda, za izlaganje je odabrala trideset četiri ikone od dvadeset devet ikonopisaca iz Beograda, Novog Beograda, Kraljeva, Leštana, Šapca. Svojim slikarskim elementima i sjajnom izradom izdvojila se ikona Sveti Jov Beograđanke Jelene Hinić kojoj je pripala nagrada ovogodišnje izložbe ikona koja se može pogledati do 16. maja.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa