7. maj 2015.7. maj 2015.
U ŠABAČKOM POZORIŠTU PREDSTAVLjENA MONOGRAFIJA „ŽENSKA KOŠARKA U ŠAPCU“ MOMČILA IVANOVIĆA

ALBUM USPOMENA

Započeta devedesetih godina sa idejom da se na jednom mestu nađu svi oni koji su pisali istoriju šabačke ženske košarke monografija Momčila Moče Ivanovića napokon je ugledala svetlost dana. Nekadašnji trener šabačkih košarkašica u dokumentarnoj knjizi „Ženska košarka u Šapcu“ na specifičan način je dao prikaz ne samo o zaslužnim košarkašicama nego i o svim predsednicima klubova, sekretarima, trenerima seniorskih ekipa i mlađih kategorija, ali i drugim učesnicima poput tehničkih rukovodilaca, kondicionih trenera, lekara, fizioterapeuta, sudija, novinara i navijača.
- Od legende šabačkog novinarstva pokojnog čika Jove Ivankovića naučio sam da onaj ko piše o nečemu treba u prvom redu da obavesti čitaoca šta se dogodilo, gde se dogodilo, ko su bili učesnici, ko je pobedio, a da veličanje i pohvale, kao i kritike na račun svih učesnika, igrača, trenera, sudija i uprava ostavi za neke druge. Vođen tom idejom pristupio sam radu na istoriji ženske košarke u Šapcu sa željom da je zabeležim kroz rezultate, tabele, fotografije i kratke komentare, a da se ona začini sećanjima košarkašica, trenera, predsednika i sekretara klubova, novinara, kao i sportskih prijatelja iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije ““ rekao je Ivanović na predstavljanju svoje knjige prošlog petka na Velikoj sceni „Ljubiša Jovanović“ Šabačkog pozorišta.
Recezent knjige Dragoslav Mićić, novinar i publicista, istakao je da je draž prelistavanja knjige u tome što svako može na svoj način da je čita, doživi i predstavi.
- Pogotovu likovima sa fotografija, od crno-belih do današnjih digitalnih, visokih rezolucija. Odštampana je na velikom A4 formatu, tvrdih korica, na kvalitetnom stogramskom papiru, u koloru na 232 stranice. Ovo je album kwiga. Klupska ali i lična. Vizuelni podsetnik s nostalgijom, znak zahvalnosti ali i podsticaj sledbenicima. Revija je mladosti i ushićenja. I tako iz sezone u sezonu za pamćenje, priču i prepričavanje. Pregršt pouzdanih i preciznih podataka, rezultata i tabela ali i zbog teksta kao vezivnog tkiva neopterećnog i nenametljivog tek da potkrepi znatiželju za posebnostima prohujalog vremena.
Izlazak prve knjige o šabačkoj ženskoj košarci bila je prilika da se okupe i sve generacije košarkašica od 1976. godine do danas. Među njima bila je i zvezda košarkaških terena koja je plenila kako igrom tako i šarmom i harizmom Olivera Valterović, danas Jovanović.
- Košarka je bila nešto oko čega smo se okupili. Najlepši deo naše mladosti. A kakve je tragove u našim srcima ostavila najbolje pokazuje to što je ovde prisutna većina iz te prve generacije. Istovremeno, ova knjiga će podsetiti mnoge na davno zaboravljene trenutke a akterima će pružiti priliku da svojoj deci i unucima pokažu na nekoj izbledeloj fotografiji kako je izgledala njihova majka ili baka kad je bila košarkašica ““ dodala je Olivera.
Čast da ispred svoje generacije govori o knjizi imali je i šabačka košarkašica Jelena Ćirić, reprezentativka Srbije.
- Želela bih da se zahvalim autoru koji je svoju košarkašu karijeru trenera i sportskog radnika krunisao kao hroničar košarke u Šapcu napisavši jednu sjajnu knjigu koja na dokumentaran ali interesantan način prikazuje korak po korak istoriju ženske košarke u Šapcu. Nije lako sakupiti ogroman broj podataka, rezultata, tabela, statistike, fotografije, priče, isečke, i sve to ukomponovati u jednu celinu koja se zove knjiga. Svakako ova knjiga i ova promocija nam omogućavaju da se na jednom mestu nađu starije generacije i sadašnje i da kroz priču i druženje prenesu iskustva i utiske iz igračkih dana ““ naglasila je Jelena.
Prepoznavši značaj jednog ovakvog nadasve značajnog dela Gradska uprava grada Šapca podržala je ovaj projekat.
-Ženski sport uopšte u Šapcu nema nijednu monografiju niti ima neku dužu, pisanu reč. Mi kao grad podržavamo sve što je kvalitetno, što je zdravo. Ono što je bitno bavimo se decom, sportom. Očekujemo veliki uspeh ove knjige. Pomosni smo i srećni što smo kao grad stali iza ovako dobre priče što dokazuje i ovo puno pozorište, ali i zato što sam neko ko je ispred grada pomogao celu ovu priču zajedno sa svojim saradnicima na čelu sa Nemanjom Pajićem koji se bavi sportom u gradu ““ uzbuđeno je rekla nekadašnja košarkašica, a danas član Gradskog veća zadužena za sport Vesna Živković.
Priči ovde nije kraj. Uskoro, kako je obećao autor, iz štampe će izaći i drugi deo sage o šabačkoj košarci ali ovog puta muškoj tako da će se dobiti kompletna priča u kojoj će uživati svi ljubitelji ovog sporta.
OKK „Šabac“ posthumno je dodelio priznanja za doprinos razvoju ženske košarke košarkašicama, trenerima i sportskim radnicima Vojislavu Miškoviću, Evici Seki Bingulac, Spomenci Jović Cvetković, Ostoji Josipoviću, Branislavu Sretenoviću, Savi Mitriću, Milošu Vukoviću, Slavoljubu Maksimoviću, Andriji Živkoviću, Borisavu Jelesiću, Milanki Ivanović Matić, Milevi Šorak Moravčević, Nataliji Soldatović Tadić, Andriji Adžiću i Aleksandri Kovačević.
Vrlo je lako, bar meni, pričati o ljubavi. Iz svake tabele, iz svake slike, iz svake rečenice vidi se velika Močina ljubav prema košarci. Mislim da se smem smatrati veoma ponosnim što će nekoliko mojih rečenica koje sam video tamo iza recenzije gospodina Mićića ostati upisane u istoriju između ostalog šabačkog sporta i šabačke ženske košarke. Hvala, Močo na ovome. Mislim da je ovo bio veliki poduhvat. Drago mi je da je grad i Sportski savez prepoznao i pomogao koliko je mogao, ali i da to bude ideja vodilja drugima da pokušaju da se i u ovoj oblasti sporta okušaju, rekao je Veselin Vuković, predsednik Sportskog saveza grada Šapca.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa