20. maj 2010.20. maj 2010.
PROTOĐAKON LjUBOMIR RANKOVIĆ, O DUHOVNIM VEČERIMA

NAROD JE CRKVA

Crkva je Božji narod, a sveštenstvo i monaštvo na čelu sa Episkopima, trebalo bi da bude u službi tog naroda. Zašto je Hristos došao u ovaj svet? Sam je rekao: „Došao sam da služim“. Mi sveštenici, službenici smo ovog naroda, suština crkve zasnovana je na službi, na ljubavi jednih prema drugima
Duhovne večeri u organizaciji „Glasa Crkve“, proteklih meseci su izazvale veliku pažnju građana Šapca i gostiju iz drugih gradova. O njihovom značaju i doprinosu u duhovnosti i kulturi nekadašnje druge varoši Srbije, razgovarali smo sa inicijatorom, mr Ljubomirom Rankovićem, protođakonom.
Proteklih meseci, svakog utorka, imali smo priliku da prisustvujemo duhovnim večerima u „Glasu Crkve“. Gospodine Rankoviću, šta Vas je podstaklo da vernicima (i ne samo njima) priredite ovu duhovnu radost?
Bio je to odgovor. Sva naša delatnost u poslednjih nekoliko meseci, inspirisana je upokojenjem Patrijarha Pavla. Videvši toliko ljudi na sahrani, mnogima od nas, koji smo posustali u optimizmu, taj događaj je dao veliko ohrabrenje da u srpskom narodu još uvek ima nepresahlih energija pomoću kojih se može obnoviti. Zapravo, dogodio se narod u crkvi. Postalo je vidno da u narodu postoje duhovne energije, kojih nema u matici života, u crkvi, što je problem nas sveštenika, koji nemamo otvorene duhovne oči da ljude pokrenemo, da ih usnopimo i uvučemo u maticu. Praktično, crkva je Božji narod, a sveštenstvo i monaštvo na čelu sa Episkopima, trebalo bi da bude u službi tog naroda. Zašto je Hristos došao u ovaj svet? Sam je rekao: „Došao sam da služim“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa