14. maj 2015.14. maj 2015.
ZAŠTITA STRNIH ŽITA I KUKURUZA

POŠTOVATI OPTIMALNO VREME PRIMENE

Danas postoji veoma širok izbor herbicida za suzbijanje korova u strnim žitima. Optimalno vreme primene svih herbicida mora se poštovati pa bi pre njihove primene poljoprivrdni proizvođači trebali da obiđu parcele kako bi se uočila eventualna prisutnost korova. Kako ističe Nada Baćanović, dipl. inž. zaštite bilja iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac, većina korova je najosetljivija na dejstvo herbicida do kraja bokorenja žita.
- Izrazito selektivni herbicidi za suzbijanje korova u ranijim fazama razvoja žita i korova je tribenuron metil („Granstar 75 DF“). Najčešće korišćeni herbicidi u strnim žitima su derivati sirćetne kiseline, tzv. 2,4-D herbicidi i mogu da se koriste od završenog bokorenja do pojave prvog ili drugog kolenca za suzbijanje širokolisnih korova. Metasulfuron metil („Larern“, „Metmark“, „Mezo“, „Meteor“, „Tezis“) je sistemični sulfonirea herbicid, koji deluje preko korena i lista na širokolisne korove i spada među najefikasnije herbicide za suzbijanje svih varijeteta palamide i koristi se do zastavičara žita. Za suzbijanje broća lepljivog („Galium aparinae“) su pogodne kombinacije preparata na bazi fluroksipira („Starane“, „Stock plu“, „Bonaca“, „Lodin“) i neke sulfonil uree (gore navedene) ili se koriste preparati koji u sebi sadrže gotove kombinacije aktivnih materija („Secator OD“) ““ ističe Baćanovićeva.
Suzbijanje višegodišnjih trava, divljeg sirka i pirevina, u strnim žitima je moguće na strništu, posle žetve i pre zasnivanje useva. U našoj zemlji su najčešće korišćeni glifosat herbicidi. Neke uskolisne trave kao što su divlji ovas i veliki muvar je moguće suzbiti u fenofazi razvoja pšenice, raži i tritikalea (ne u ječmu) od drugog lista do pojave drugog kolenca i to herbicidom čija je aktivna materija piroksulam („Pallas“), sa prisutnim okvašivačem.
Pravilna primena agrotehničkih i hemijskih mera osnovni je preduslov za uspešno suzbijanje korova u kukuruzu. Kao širokoredni usev kukuruz ima veliko rastojanje između redova i biljaka u redu. Rast u prvim fazama razvića je sporiji što pogoduje korovima da rastu i razvijaju se. Primenom herbicida omogućujemo kukuruzu da raste i razvija se bez konkurencije korova.
- Posle setve a pre nicanja kukuruza, mogu se primeniti herbicidi za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova. Za suzbijanje prvenstveno uskolisnih korova (divlji sirak iz semena, klasača, svračica, muhari) mogu se primeniti preparati na bazi aktivne materije S-metalhlor. Za dobro delovanje ovog herbicida potrebna je manja koičina vlage u zemljištu. Radi proširenja delovanja na širokolisne semenske korove može se primeniti u kombinaciji sa herbicidom na bazi terbutilazina.
Posle nicanja kukuruza i korova primenjuju se tzv. korektivni herbicidi. Pre primene hemijskih sredstava potrebno je utvrditi koji su korovi prisutni, uskolisni ili širokolisni, i u kojoj su fazi razvoja.
- Širokolisni korovi koji se tretiraju herbicidima posle nicanja, najosetljiviji su na herbicide u fazi razvoja 2 do 4 lista i tada je uspeh najbolji, a uskolisni korovi (divlji sirak, muhar) kada su u porastu 10 do 20 centimetara. Herbicidi koji sadrže aktivnu materiju 2,4-D primenjuju se do četvrtog lista kukuruza i dobro suzbijaju širokolisne jednogodišnje korove (ambrozija, pepeljuga, tatula, samonikli suncokret, štir, dvornici, gorušica, boca, pomoćnica“¦), kao i višegodišnje (poponac, palamida). Za suzbijanje uskolisnih korova (muhari, divlji sirak iz rizoma“¦) odlične rezultate daje primena herbicida na bazi mezotriona, nikosulfurona ili kombinacija tembotriona i formsulfourona („Calisto“, „Motivell“, „Laudis“, „Eguip“, itd.).
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa