14. maj 2015.14. maj 2015.
AMERIČKA ASTRONAUTKINjA MARŠA AJVINS POSETILA OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“

NEOBIČNO PUTOVANjE

Kako izgleda živeti i raditi u svemiru kada ne postoji gravitacija, ali i kako izgleda planeta Zemlja, pa i Srbija iz svemira, kao i ostale planete, učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ imali su priliku da vide i čuju proteklog ponedeljka od američke astronautkinje Marše Ajvins.
- Veoma sam počastvovana što me je Američka ambasada ponovo dovela u Srbiju i u vašu školu da sa vama podelim svoja iskustva iz svemira. Putujući po svetu shvatila sam da ova tema ima univerzalno dejstvo, odnosno budi isto interesovanje svuda po svetu ““ rekla je Ajvinsova.
Po diplomiranju na Univerzitetu u Koloradu na osnovnim studijama astronautičkog inžinjerstva od 1974. godine Ajvinsova je radila u Centru za istraživanje svemira „Lindon B. Džonson“ u Hjustonu, Teksas. Deset godina kasnije postala je astronaut i bila izabrana za specijalistu misije. Kao član pet posada šatla od 1990. do 2001. godine u svemiru je provela ukupno 1.138 sati. Penzionisana je 31. decembra 2010. godine.
- Naša deca imala su čast da budu domaćini jednoj velikoj ženi, maloj rastom ali velikoj po onome što je sve postigla. Marša Ajvins je žena koja je nama približila svemir ma koliko on bio daleko i proširila iskustva. Interesovanje dece je veliko. Ono što smo mogli prosto da joj kao dobrodošlicu napravimo to je da decu pripremimo da svoju radoznalost maksimalno uključe i postavljaju prava pitanja ““ rekla je prof. Tatjana Milanović.
Poseta Marše Ajvins samo je nastavak dobre saradnje Američke ambasade u Beogradu i OŠ „Nikolaj Velimirović“ koja je uspostavljena prošle godine u toku Letnjeg matematičkog kampa.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa