14. maj 2015.14. maj 2015.
NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE PRE 100 GODINA

DVA POSLANIKA IZ MAČVE

U situaciji različitih stavova povodom ideje predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o smanjenju broja narodnih poslanika u Skupštini Srbije sa 250 na 150, čime bi se ostvarila i značajna finansijska ušteda, vredno pomena je brojčano stanje poslanika, od pre više od jednog veka u tadašnjoj Skupštini Kraljevine Srbije. Najviše zakonodavno telo Kraljevine Srbije imalo je 82 poslanika. Mačvu su predstavljali zemljoradnici Petar Cvetuljski iz Badovinaca i Stevan Vićentić iz Radenkovića.
Narodna Skupština, uvek je bila predmet interesovanja najširih slojeva naroda. Kako je današnja Skupština predmet zanimanja građana Srbije, posebno, tako je i ona pre više od jednog veka, interesantna. Svaka na svoj način.
Ovu današnju prate savremeni elektronski mediji i štampa, koja nije bila na današnjem nivou. Bez obzira na to i onom sastavu Narodne skupštine pridavao se veliki značaj. Njen sastav od 92 poslanika iz 1898. godine objavljen je u knjizi „Četrdeset godina posle“. Ova knjiga je posvećena poznatoj Svetoandrejskoj skupštini, koja je 1858. godine vratila na knjaževski presto Miloša Obrenovića.
Narodna Skupština tadašnje Srbije bila je sastavljena od 30 poslanika koje je izabrao tadašnji kralj Aleksandar Obrenović. Devet ih je bilo iz devet gradova Srbije: Beograd, Kruševac, Šabac, Čačak, Užice, Valjevo, Vranje, Požarevac , Kragujevac i 43 iz isto toliko srezova Srbije.
Kraljev poslanik iz Šapca bio je pravozastupnik Luka Perišić, a poslanik grada Šapca bio je trgovac Sava Ilić. Sa prostora današnjeg Mačvanskog okruga, tada je u Narodnoj skupštini Kraljevine Srbije bilo ukupno devet poslanika.
Lj .Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa