14. maj 2015.14. maj 2015.
OŠ „SVETI SAVA“

KUĆA PUNA LjUBAVI

Prošlog petka učenici, zaposleni i roditelji obeležili Svetski dan porodice. U edukativnoj poseti bila i Vatrogasna jedinica Šabac
Malo je reči da opiše neopisivu radost učenika OŠ „Sveti Sava“ izazvanu dolaskom Vatrogasne jedinice Šabac. Posle kratkog, edukativnog predavanja, deca su imala priliku da pogledaju vatrogasno vozilo, uđu u njega, porazgovaraju sa vatrogascima i zadovolje svoju znatiželju.
- Mi godišnjim planom imamo obavezu i dužnost da obilazimo sve vrste škole, od osnovnih do srednjih. Ovo jeste prvi put ali nama je drago da smo mogli da dođemo. Poseban je osećaj vršiti edukaciju u ovakvoj vrsti škole. Poseta Vatrogasne jedinice uvek je praćena jednom vrstom euforije. Pored tog dela, koji je svakako lep, trudimo se da deci dignemo svest o opasnostima od požara, damo osnovna uputstva i napomene. Svakako predavanje uvek je primereno uzrastu dece ““ rekao je Vladan Pavlović, šef smene u Vatrogasnom bataljonu u Šapcu.
Ideja za ovakvu aktivnost, koja je uvrštena u godišnji plan i program potekla je od Katarine Vesić, majke koja je istakla da je potrebno uključiti decu sa posebnim potrebama u sva dešavanja kao i u redovnim školama.
- Potrebno ih je usmeriti, kao što su to uradili ovi divni ljudi, vatrogasci, da su pored gašenja požara oni tu i za bilo kakvu drugu vrstu pomoći. Zahvaljujem se komandiru koji je omogućio i bio raspoložen da učestvuje u ovome. Svake godine sve više smo uključeni u svaku aktivnost, ne samo u obaveze nego u delatnosti i rad škole, i rad sa decom. Saradnja je izuzetna. Nemam reči. Vidi se i po deci veliki napredak, veliki pomak, i individualno i grupno. Svi smo, ako možemo mi da kažemo, zadovoljni. Malo je teško ali jesmo ““ istakla je Katarina Vesić.
Dobra saradnja roditelja i zaposlenih u OŠ „Sveti Sava“ rezurtirala je i druženjem sa decom u prijatnom ambijentu restorana „Estrada“ povodom obeležavanja 15. maja ““ Svetskog dana porodice.
- Po prvi put na jedan drugačiji način rešili smo da obeležimo ovaj datum. Na opušten način želeli smo da razgovaramo o svemu onome što je vezano za boravak dece u školi. Porodica je oslonac svakom detetu, a uzajamna podrška roditelja, dece i škole, odnosno nastavnika, razrednog starešina, je dobitna kombinacija. Kad kažem porodica ne mislim samo na onu bližu već na celu porodicu. Saradnja, na vreme uključivanje i traženje pomoći je nešto što daje dobre rezultate ““ naglasila je direktorka Snežana Radovanović.
Kao i prethodnih godina Svetski dan porodice obeležen je nizom aktivnosti. Prijatelji iz Crvenog krsta Šabac decu su uveselili dramsko-recitatorskim i likovnim radionicama na temu porodice.
- Međutim, nije samo dan porodice dan kada mislimo na našu decu i roditelje. Malo je reći da su naša deca tokom čitave godine obasuta pažnjom, kako različitim događanjima, radionicama, priredbama, ekskurzijama, paketićima i slično. Sa druge strane, trudimo se i da roditeljima izađemo u susret, pa organizujemo zajedničke izlete sa decom i nastavnicima, različite tribine i predavanja na njima interesantne teme, itd. Od nedavno u školi postoji Kutak za roditelje, i cilj nam je da na taj način unapredimo našu međusobnu saradnju. Sve to smatramo jednim skromnim ali važnim doprinosom porodicama dece iz naše škole. Moja najveća želja je da deca sa smetnjama u razvoju dobiju u našem društvu mesto koje zaslužuju. U našoj zemlji postoji mnogo zabluda kada su ova deca u pitanju, i krajnje je vreme da se time pozabavimo. Suština je jednostavna. U pitanju su deca kao i sva druga, željna igre, ljubavi i pažnje. To je ono što mi dajemo našoj deci, i mogu slobodno da tvrdim da su deca u našoj školi srećna ““ objasnila je specijalni pedagog Jelena Manjenčić, stručni saradnik u OŠ „Sveti Sava“.
Pokazalo se tokom prethodnih meseci da sve veći broj ljudi prepoznaje potrebu socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju tako da su inicijatori druženja bili dečji vrtić „Bubamara“, OŠ „Nata Jeličić“, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače, dok sa Muzičkom školom „Mihailo Vukdragović“, OŠ „Nikolaj Velimirović“ i Poljoprivrednom školom već godinama sarađuju.
- Rad sa decom je zasigurno jedan od najlepših, ali i najzahtevnijih poslova. Iziskuje mnogo strpljenja, domišljatosti i osluškivanja potreba svakog deteta ponaosob, ali isto tako, kada vidite rezultat takve posvećenosti detetu, makar to bio i najmanji pomak, zadovoljstvo je neprocenjivo. Ono u čemu lično najviše uživam je kreativan rad sa decom. Prema mom dosadašnjem iskustvu, to je najbolji, najlakši a ujedno i najbrži način da deca usvoje određene sadržaje, od sticanja nekih elementarnih znanja i umenja, do učenja opštih pravila o ponašanju u različitim situacijama. Isto tako, kroz zanimljive sadržaje se i oni međusobno najlepše druže ““ poručila je Jelena.
Kako je kraj školske godine blizu zaposleni ističu da je iza njih još jedna uspešna godina ispunjena raznim dešavanjima poput obeležavanja Dana osoba sa invaliditetom, Dana osoba sa Daunovim sindromom, Dana osoba sa autizmom, Nove godinu, školske slave, Osmog mart propraćena raznovrsnim sadržajima poput predavanja za roditelje ili nastavnike, priredbama za decu, posetama pozorištu i slično.
Osnovna škola „Sveti Sava“ u decembru prošle godine proslavila je četrdeset godina postojanja. Jedina škola u zapadnom regionu za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju bavi se obrazovanjem i vaspitanjem dece i odraslih od pet i po do trideset godina.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa