14. maj 2015.14. maj 2015.
SANACIJA KRITIČNE TAČKE U MAJURU

MANjI RIZIK OD PLAVLjENjA

U Majuru su počeli radovi na širenju atmosferske kanalizacione mreže čime će, kako nadležni očekuju, biti rešen problem zadržavanja vode na zemljištu
Kilometar duga atmosferska kanalizaciona mreža, čija je izgradnja počela u utorak, trebalo bi da doprinese rešavanju problema stanovnika Majura koji žive na prostoru između nekadašnjeg „Mačvinog“ voćnjaka i restorana „Milano“. Stanovnici ovog dela najvećeg prigradskog naselja u Šapcu očekuju da se problemi sa zadržavanjem vode na zemljištu, koji su postojali prošle i ove godine, više neće ponavljati.
- Tokom majskih poplava prošle godine ovaj deo Majura je bio skroz potopljen. Voda je ulazila u njive, domaćinstva i dvorišta zato što nije postojao kanal koji je nadavno iskopan. Kanal je sada spojen sa kanalizacionom mrežom, te će voda na taj način odlaziti sa ovog područja, kaže Goran Bojić, meštanin Majura.
Sanacija ove kritične tačke deo je plana rekonstrukcije kanalske mreže i vodotokova drugog reda na području grada Šapca. Sve radove izvode lokalne firme.
- U 19 mesnih zajednica na radovima su angažovane naše, šabačke firme. Do sada je, po odluci Štaba za vanredne situacije ovim preduzećima isplaćeno 16 miliona dinara za izgradnju 20 kilometara kanalske mreže. Nastavićemo sa radovima u Majuru i okolini, kako bismo rešili probleme na svim lokacijama gde se zadržavala voda, navodi gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Za rešavanje problema na kompletnom području Majura neophodna su veća finansijska sredstva, koja će grad pokušati da obezbedi kroz IPA fondove Evropske unije.
- Majur će nam biti prioritet u pisanju značajnog projekta. Moramo naći rešenje za probleme izazvane širenjem naselja i izgradnjom putne infrastrukture, što je dovelo do zadržavanja vode. Uz kvalitetan projekat i podršku EU kroz IPA fondove, mislim da možemo da trajno rešimo ovaj problem, dodaje gradonačelnik Šapca.
Građani ovog dela Majura nadaju se skorom širenju kanalizacione mreže. Nezvanično, očekuje se da im u narednom periodu budu ponuđeni uslovi pod kojima mogu obezbediti individualne priključke.
M.Maksimović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa