21. maj 2015.21. maj 2015.
OBOLjENjE KUPINE

LjUBIČASTA (PURPURNA) PEGAVOST

Oboljenje kupine poznato kao ljubičasta (purpurna) pegavost prisutna je na našem području naročito u starijim zasadima i to na najviše gajenim sortama kod nas „Čačanska“ i „Tornfri“. Bolest napada tokom proleća i leta izdanke i lišće. Na lišću se uočavaju pege sivo smeđe boje, kasnije se spajaju i dovode do potpunog sušenja lista.
- Značajnije su štete na lastarima. Još se u proleće javljaju simptomi na mladim izdancima u vidu pega koje iz zelene prelaze u ljubičastu boju, sa jasnim i neravnim rubovima. One se spajaju i zahvataju veći deo lastara, pa čak biljku i celom dužinom. Unutar pega često su uočljive crne tačkice-piknidi, reproduktivni organi ove veoma opasne gljivične bolesti. Gljiva prezimljava u vidu micelije i piknida u kori dvogodišnjih izdanaka. Zaraza se obavlja od aprila do avgusta dok inkubacija traje tri meseca, pa je ekspanzija simptoma, tokom leta ““ kaže dipl. inž. zaštite bilja Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Mere borbe protiv ove bolesti su preventivne. Sadni, sertifikovani, materijal je jedna od najboljih prevencija. Ako se u zasadu primete simptomi, zaražene izdanke odstraniti, izneti iz zasada i obavezno spaliti. Zaraženi izdanci se tokom leta ne prepoznaju sve do proleća, pa je teško kontrolisati bolest ako se pojavi u vegetaciji sve do naredne vegetacije.
- Protiv purpurne pegavosti kupine preporučljivo je raditi tretmane u rano proleće bakarnim preparatima, dok je izbor fungicida tokom vegetacije u korelaciji sa vremenskim prilikama. Dobru efikasnost su pokazali fungicidi: „Ljuadris“ (a. m. azoksistrobin), „Cabrio Top“ (a.m. piraklostrobin + metiram), „Signum“ (a. m. boskalid + piraklostrobin) i bakarni preparati ““ ističe Maksimovićeva.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa