20. maj 2010.20. maj 2010.
RADNICIMA U SRBIJI NIKADA NIJE BILO TEŽE

KOLATERALNA ŠTETA TRANZICIJE

Kroz proces privatizacije radnička klasa u Srbiji je dovedena na rub egzistencije i ko zna koliko će joj vremena trebati da se oporavi. Za ovakav radnički položaj krivi su mnogi, ali po priznanju sindikalnih vođa i sami radnici. Radno zakonodavstvo štiti poslodavce ali i da je obrnuto slaba korist, jer je danas najteže ostvariti pravo na rad
U neka vremena o kojima danas neki govore kritički, a neki ih se sećaju sa nostalgijom samo šabačka “Zorka“ je zapošljavala 12.000 ljudi. Danas, u desetak preduzeća koja nisu privatizovana ostalo je samo 400 radnika i pitanje je dana dokle će biti na spisku zaposlenih, jer su za neka društva najavljeni stečajevi.
Bez rada i proizvodnje, besmisleno je govoriti o položaju radnika, kaže Jovica Maksimović predsednik organizacije Samostalnog sindikata “Zorke“. Za današnje stanje u kome se nalaze radnici pomalo su i oni krivi, ali im je i država svesrdno pomagala do dođu do neslavne pozicije. Ovo društvo i dalje priča o boljem životu, ubeđujući običnog čoveka da mu se standard popravio ilustrujući to statističkim podacima. Naivno smo verovali da država zna šta radi, da joj je cilj da stvori zdravu ekonomiju, a ispostavilo se da je privatizacija bila samo način da se određeni sloj ljudi obogati. Naravno u tom procesu radnici su bili kolateralna šteta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa