28. maj 2015.28. maj 2015.
ZELENI SRBIJE OBELEŽILI SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA

PROGRAMSKI CILjEVI U OBLASTI ZDRAVSTVA

Pokret za Šabac Zelenih Srbije, u subotu je obeležio 31. maj, Svetski dan bez duvanskog dima, postavljanjem promo štanda u pešačkoj zoni u Šapcu i anketiranjem pušača. Na osnovu specijalizovanih testova, utvrđeno je da kod 43% ispitanika postoji laka nikotinska zavisnost, dok je srednje teška i teška zavisnost razvijena kod 26% do 32%. U vezi sa mogućnošću da ostavi pušenje u narednih mesec dana dvoumi se 29% ispitanika, a 16% njih nema nameru da se rastane sa ovom navikom. Ohrabruje činjenica da više od polovine ispitanika, tačnije, 55%, pokazuje izraženu spremnost da ostavi pušenje, ali je uočljiva potreba za podrškom okoline i institucija.
Ovom prilikom, predsednik Zelenih Šapca, dr Dejan Pavlović, pojasnio je i programske ciljeve Zelenih Šapca u oblasti zdravstva.
Povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima, Pokret za Šabac Zelenih Srbije podseća na potrebu zaustavljanja nezakonite trgovine duvanskim proizvodima. Na taj način ćemo smanjiti dostupnost ovih proizvoda svim kategorijama stanovništva, a posebno mladima i zaštititi njihovo zdravlje. Ujedno ćemo sprečiti njihovo regrutovanje za nezakonitu prodaju duvanskih proizvoda, kao i usmeravanje tako zarađenog novca u kriminalne tokove umesto u državni budžet i zdravstveni fond. Upravo je poluprazna kasa zdravstvenog fonda razlog brojnih problema u sistemu zdravstvene zaštite. Snažno se zalažemo za ukidanje zabrane zapošljavanja visoko stručnih kadrova u zdravstvu kako bismo što pre uskladili kvalitet zdravstvenih usluga na teritoriji cele Republike Srbije, skratili vreme čekanja na medicinske procedure i intervencije, uskladili zdravstvene kapacitete i starosnu strukturu stanovništva, povećali broj zadovoljnih korisnika zdravstvenih usluga i zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite, dodao je Pavlović.
Prema rečima predsednika Zelenih Šapca, “postizanje ovih ciljeva, uz bolje upravljanje unutar sistema i uključivanje privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite i osiguranja, omogućiće da pacijenta konačno postavimo u centar zdravstvene zaštite i učinimo mu dostupnom medicinu blagostanja“.
U Srbiji puši 35% stanovnika starijih od 15 godina iako je odavno poznato da je upotreba duvana jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje, posebno za srčani udar, oboljenja perifernih krvnih sudova i povišen krvni pritisak, šlog, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, rak pluća, grkljana, usta i drugih lokalizacija.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa