28. maj 2015.28. maj 2015.
PROTEKLOG PONEDELjKA U GALERIJI KULTURNOG CENTRA

ZANATSKI TRIPTIH

Prvonagrađeni maturanti konkursa za zanatsko umeće Škole primenjenih umetnosti Ivan Pantelić, Nikola Glišić i Aleksandar Popović svojom prvom samostalnom izložbom dokazali su da se „talenat rađa, a umetnik postaje“
Umetnik je krupna reč i malo ljudi koji se bave umetnošću jesu umetnici, dok je mnogo zanatlija koji mogu tako da se definišu, rekao je Frensis Bejkon, engleski filozof, državnik i esejista. Upravo ovo Bejkonovo zapažanje može se primeniti na trojicu maturanata Škole primenjenih umetnosti koji su na nedavnom konkursu za zanatsko umeće osvojili prve tri nagrade i samim tim za nagradu dobili samostalnu izložbu koja je tradicionalno bila otvorena u galeriji Kulturnog centra. Ivan Pantelić, Nikola Glišić i Aleksandar Popović pokazali su u ponedeljak svoje klesarske, graverske i firmopisačke radove.
- Ovaj zanat stvarno volim. Zahvaljujući profesoru i našem trudu ostvarili smo te rezultate. Među njima je i kameni ikonostas u Crkvi Sv. Trojice na Letnjikovcu. Pronalazim se u ovom poslu. To sam stvarno zavoleo iako je ispalo neplanirano. Uopšte nisam trebao da upišem taj smer ali sam ga sad zavoleo i ne kajem se što sam klesar ““ rekao je prvonagrađeni Ivan Pantelić, učenik IV2.
Tokom četvorogodišnjeg školovanja Ivan je, po rečima prof. praktičnog rada Saše Stamenkovića, pokazao neviđenu istrajnost.
- U toku celog školovanja on od prvog do zadnjeg dana postupno i fino radi bez nekog prekida. Mislim da je za to bila presudna ljubav. Prvobitna namera prilikom upisa nije mu bila ovaj smer ali je na kraju isplivao kao jedan od vrsnih klesara. Šta god da bude hteo da radi on će moći zato što ima tu stabilnost, ali i sve što je potrebno za rad i napredak ““ uveren je prof. Stamenković.
Za drugonagrađenog Nikolu Glišića, učenika IV4, nema dileme kada je u pitanju budućnost. Dosledan sebi i svom školovanju u rodnom Valjevu nastaviće da se bavi graverskim poslom.
- Veoma mi znači ova nagrada. Mlad sam, imam devetnaest godina a ovo je samostalna izložba nas trojice. Kada je u pitanju ovaj posao nije teško za onoga ko voli da ga radi. Najviše volim ručnu gravuru na kamenu, na granitu konretno, ali volim i sve ostale vrste graviranja ““ na staklu, ecovanje, tj graviranje na metalu.
U sećanju profesora Vladimira Kojića Nikola će ostati kao izuzetan, jako precizan, koncizan, poslušan đak.
- Dobar u smislu saradnje, odnosa profesor i učenik. Njegov rad je ovde prikazan u segmentima ali pokazuje jedno znanje koje je poneo iz ove škole. Kasnije sledi ta neka nadogradnja koja ostaje na njima samima. Ovo su đaci kojima zaista treba posvetiti pažnje i koji su bili dobri tokom četiri godine školovanja ““ naglasio je prof. Kojić.
Sa obrazovnog smera firmopisac-kaligraf ove godine će izaći još jedan talenovani đak, a to je Aleksandar Popović, učenik IV2, koji je za dizajn ambalaže dobio treću nagradu.
- Nagrada mi znači dosta jer je ona potvrda moga rada tokom proteklog perioda. Pošto sam voleo računare odabrao sam ovaj smer na kojem imate velike mogućnosti. Svi koji se opredele za njega mogu da pronađu sebe u tome. Potrebno je bar malo znanja iz ove oblasti a profesori, koji su divni, pomoći će vam u sticanju novih znanja ““ poručio je Aleksandar.
Fokusiran na postprodukciju filmskog i video materijala, na kreaciju interesantnih znakova, ikonica i atraktivnih plakata zahvaljujući podršci profesora Mihaila Simovića i Mladena Pantelića, Aleksandar realizuje svoja dela ekscentričnim spojem marketinga, kritičkog humora i asocijativnog poigravanja simbolima komunikacije.
- Nadam se i očekujem da će Aleksandar Popović svoj dar da bude sugestivan u izrazu udružiti sa znanjima i veštinama koje je stekao kroz četvorogodišnje školovanje i da će se pridružiti plejadi mladih stvaralaca koji učestvuju u formiranju vizuelnog identiteta našeg grada, a koji su u velikom procentu upravo bivši učenici Škole primenjenih umetnosti ““ uveren je prof. Simović.
Govoreći o pojedinačnim kvalitetima ovih mladih umetnika prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti, istakla je da sve njih povezuje ljubav prema profesijama koje su odabrali.
- Zajedničko je to što su sva trojica maturanti, što pohađaju Školu primenjenih umetnosti i što vole svoj posao. Pojedinačno kvalitet svakog od ovih dela, linija, unutrašnji senzibilitet koji ih razlikuje i razdvaja od drugih učenika škole isto tako dobrih i talentovanih ““ rekla je prof. Trifunović
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa