28. maj 2015.28. maj 2015.
PREDIZBORNE AKTIVNOSTI U MAJURU

RADOVI I POSLE IZBORA

Pred izbore za Savet Mesne zajednice Majur Srpska napredna stranka protekle nedelje obezbedila je podršku jednog ministra i jednog državnog sekretara. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović u ponedeljak je obišla radove na pružnom prelazu u centru Majura.
Tom prilikom ministarka je navela da u Srbiji postoji 75 nebezbednih pružnih prelaza. Pomoć pri obezbeđenju ovog pružiće Ruska železnica.
-Na ovom mestu biće postavljena potpuno nova tehnologija. Često se desi da se pružni prelazi urede, ali da se onda delovi pokradu. Ovde će to biti onemogućeno video nadzorom. Trebalo bi da bude završen najkasnije do novembra, a do kraja naredne godine završićemo i ostale, rekla je ministarka Mihajlović.
Mansurbek Sultanov, generalni direktor Ruske državne železnice, naveo je da je vrednost opreme za ovaj projekat 100.000 evra, a da dodatni troškovi zavise od individualnih faktora. Istakao je da ljudski životi moraju biti na prvom mestu.
Gradski odbor SNS za vikend je organizovao preventivne preglede za stanovnike Majura. Po dvadeset lekara opšte prakse i specijalista i toliko medicinskih sestara obavljali su opšte preglede, merili visinu šećera u krvi, pritiska i radili EKG. Više od 300 meštana iskoristilo je ovu priliku da proveri svoje zdravlje.
-Pregledamo stare, hronične bolesnike i decu. Ekipe Opšte bolnice, različitih specijalnosti, izašle su na teren i u više kuća pregledali stare i nepokretne. Akcija ovde neće stati. Nastaviće se i posle izbora, naveo je opšti hirurg dr Slobodan Popović.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić u nedelju je podržao ovu akciju. Rekao je i da je sedam dana ranije bio u nenajavljenoj poseti Opštoj bolnici Šabac gde se uverio u izuzetno dobro i kvalitetno poslovanje. Vekić je naveo da je, u prethodnih godinu dana, dok je bilo zabranjeno zapošljavanje, prirodnim odlivom otišlo oko 4.000 zdravstvenih radnika, a da je Ministarstvo odobrilo zaposlenje oko 1.000 medicinskih sestara i tehničara i oko 600 lekara. Za taj period nije odobravano zapošljavanje nemedicinskog kadra.
-Za ovih godinu dana niko do nemedicinskog kadra nije dobio posao. Taj trend ćemo nastaviti jer je veliki procenat takvog osoblja u medicinskoj mreži, čak oko 25 odsto. Do ulaska u Evropsku uniju taj procenat mora biti smanjen na 10 odsto. Novi saziv ministarstva je dočekao izuzetno star medicinski kadar. Za neke specijalnosti prosek godina je oko 60. Krenuli smo u podmlađivanje i odobrili volonterske specijalizacije za 15 deficitarnih grana, rekao je Vekić.
Svemu ovome prethodilo je čišćenje Srednjemačvanskog kanala. Obavljani su radovi koji spadaju u redovno održavanje. Direktor VP „Sava“ Dragan Topalović istakao je da to predstavlja odličan primer saradnje Mesne zajednice i Vodoprivrede.
-Na predlog Saveta MZ Majur republičke Srbijavode su ušle u izvršenje ovih radova. Odvojena su značajna sredstva da se uredi kanalska mreža u ovom delu Mačve. Pored ovoga, radimo i na drugom delu Majura, ka Tabanoviću, potok Jerezac, rekao je Topalović.
Ovom prilikom Topalović je saopštio i da je Vlada Republike Srbije, preko Srbijavoda, naručila projekat za prevođenje drinskih voda preko Cerskog obodnog kanala i Srednjemačvanskog kanala za navodnjavanje Mačve. Kako je naveo, po realizaciji projekta, taj kanal će tokom letnjih meseci biti pun vode.
Kandidat za Savet MZ Ivan Aleksić istakao je da su ovi radovi od velikog značaja za taj deo Majura, te da nisu samo predizborni već će biti nastavljeni i kasnije.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa