28. maj 2015.28. maj 2015.
NASTAVAK ZBRINjAVANjA IZBEGLICA

KUĆE ZA JOŠ PETNAEST PORODICA

Predstavnici grada Šapca, Komesarijata za izbeglice i Hausing centra, potpisali su u utorak ugovor o izgradnji 15 montažnih kuća za korisnike kolektivnog smeštaja u Varni. Ovaj centar još uvek zbrinjava 79 osoba. Objekti će biti građeni u okviru projekta čiji je krajnji cilj zatvaranje kolektivnih centara u Srbiji.
-Izbeglička kriza u Srbiji, na žalost, traje zaista jako dugo. Od završetka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini prošlo je 20 godina. Na teritoriju Srbije je u periodu od 1991. do 1999. godine došlo oko 850.000 ljudi. Velika većina njih nije imala ni novca da se stambeno obezbedi, ni rođake i prijatelje koji su bili u mogućnosti da im pruže trajno stambeno rešenje. Mi smo 1996. godine imali 700 kolektivnih smeštaja u kojima je živelo 65.000 ljudi. Danas ih ima 10, a jedan od njih je i ovaj u Varni. Zajedničkim naporima Komesarijata za izbeglice, UNHCR, Delegacije EU i grada Šapca, od 2009. godine, implementirano je 60 miliona dinara u ovom gradu. Novac je utrošen prvenstveno na rešavanje stambenih potreba, a manjim delom i na dohodovno osnaživanje. Naredna, 2016. godina, je rok kada će biti zatvoreni svi kolektivni centri, i to ružno poglavlje, nadamo se, biće iza nas, naveo je Ivan Gerginov, ispred Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.
Branislava Žarković, direktorka Hausing centra istakla je da je izgradnja ovih 15 kuća deo šireg projekta, koji finansira EU, i koji je namenjen zatvaranju kolektivnih centara u Srbiji. Zajedno sa Komesarijatom za izbeglice sprovode ovaj projekat i u Bujanovcu, gde su izgradili 10 montažnih kuća. Takođe, njihov projekat je i izgradnja 36 stambenih jedinica u Šapcu, za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, čija izgradnja je u toku.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, istakao je da je Šabac otišao dalje od ostalih gradova u Srbiji. Za izgradnju ovih kuća date su parcele, koje će biti infrastrukturno opremljene.
-Mi smo kao grad učinili sve da te kuće budu na dobrim lokacijama koje će omogućiti integraciju ovih ljudi. Želimo da u što kraćem roku nađu svoje utočište i kvalitetan život, rekao je Zelenović.
Dragana Milosavljević, zadužena za socijalna pitanja u Gradskoj upravi, pojasnila je da su u pitanju tri parcele na Čaviću i jedna na Letnjikovcu. Sve su 4 ili 5 ari površine, dok je jedna 17 ari, i ona će biti parcelisana za više kuća. Milićevićeva je istakla da je grad pored parcela i infrastrukturnih priključaka obezbedio i dozvole i stručni nadzor nad izvođenjem radova.
Sve kuće će biti spremne za useljenje krajem ove godine. Porodice će biti izabrane na konkursu i imaće mogućnost zakupa, a kasnije i otkupa ovih kuća, po povoljnim uslovima. Jedan broj njih biće dodeljen na korišćenje socijalno ugroženim porodicama iz lokalne zajednice.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa