28. maj 2015.28. maj 2015.
EKSKLUZIVNO: ŠABAČKA MASONSKA LOŽA „BRATSTVO“ BILA DOMAĆIN REDOVNE GODIŠNjE SKUPŠTINE VELIKE NACIONALNE LOŽE SRBIJE

SKUP EVROPSKIH MASONA U ŠAPCU

Šabačka masonska loža “Bratstvo“ bila je prošle subote domaćin redovne godišnje Skupštine Velike Nacionalne Lože Srbije - VNLS. Tim povodom u Šapcu je toga dona boravilo preko stotinu slobodnih zidara iz Francuske, Italije, Rumunije, Bugarske i Slovenije i Srbije. Taj događaj bio je povod da naš grad ugosti i čelne ljude srpske masonerije - Dragoslava Pavlovića, Velikog majstora VNLS i Dragana Đurića, Grand komandera Vrhovnog saveta Srbije. U svetskoj masoneriji Vrhovni Savet Srbije jedini je regularni i međunarodno priznati naslednik Vrhovnog Saveta Srbije iz 1912. godine na čijem je čelu bio tadašnji poznati industrijalac i bankar Đorđe Vajfert. Jedina Velika loža u Srbiji koja radi isključivo po Škotskom obredu je Velika Nacionalna Loža Srbije, i samo nju prihvata Vrhovni Savet Srbije. Za svoje članstvo Vrhovni savet uzima isključivo ljude iz plavih loža VNLS. Šabački masoni, pored ostalih uvaženih gostiju, imali su ovaj put i gosta izuzetno visokog ranga - Žan Pijer Pićionija, zamenika Grand kancelara Velike Lože Francuske, jednog od vodećih slobodnih zidara sveta.
Ovo je već drugi put da slobodni zidari iz naše, ali i drugih zemalja, posećuju Šabac. Krajem prošle godine okupljanje masona organizovano je povodom desete godišnjice postojanja lože „Bratstvo“ iz Šapca, o čemu smo takođe izveštavali.
Iako je program boravka u Šapcu bio veoma naporan i obiman, čelni ljudi Velike Nacionalne Lože Srbije, Vrhovnog Saveta Srbije i Velike Lože Francuske dozvolili su samo našem reporteru ekskluzivni intervju i izdvojili vreme za razgovor za „Glas Podrinja“.
Gospodine Pavloviću, dobro došli po drugi put na strane lista „Glas Podrinja“. Još jedan lep povod za okupljanje slobodnih zidara u Šapcu.
- Hvala na pozivu. Prošli razgovor za vaš list bio je izuzetno korektan, zato sam i sada izdvojio vreme za priču sa vama. Mi praktikujemo da se svake godine redovna Skupština VNLS organizuje u nekom drugom gradu u Srbiji gde postoje lože koje rade u okviru Velike Nacionalne Lože Srbije. Ovi dani su i inače veoma značajni za srpsko slobodno zidarstvo jer smo nedavno obeležili 125. godišnjicu postojanja lože „Pobratim“, najstarije lože u Srbiji. Danas smo u Šapcu rekapitulirali sve aktivnosti u protekloj godini i postavili neke smernice i zadatke za predstojeći period. Ključni zadaci će nam biti: obezbeđenje sopstvenog hrama, podizanje kvaliteta rada po ložama i pooštravanje kriterijuma za prijem nove braće. Obratićemo pažnju na kvalitet, a ne na kvantitet novopridošlih članova.
U šest meseci već ste drugi put u Šapcu. Šabac se i inače po mnogo čemu izdvaja i razlikuje od ostalih gradova Srbije. Evo, sada i vi činite da naš grad bude korak ispred drugih.
- Loža „Bratstvo“ iz Šapca jedna je od najboljih i najbolje organizovanih loža u Srbiji, i sasvim sigurno je zaslužila da bude domaćin redovne godišnje Skupštine VNLS, najznačajnijeg slobodnozidarskog događaja u ovoj godini.
U danima koji dolaze, koliko smo obavešteni, napravićete još jedan izuzetno važan korak u saradnji sa Velikom ložom za koju možemo da kažemo da je „prva među jednakima u svetu“, Velikom Ložom Francuske.
- U pravu ste. U drugoj polovini juna u Parizu biće organizovan veliki skup svih masonskih loža sveta - Internacionalna konferencija velikih loža ICUGL. Na tom skupu Velika Loža Francuske i Velika Nacionalna Loža Srbije potpisaće Dekret o međusobnom priznanju, što će samo dodatno učvrstiti ionako odlične veze srpske i francuske masonerije - kaže Dragoslav Pavlović, Veliki majstor Velike Nacionalne lože Srbije.
Gospodine Đuriću, vi ste Grand komander Vrhovnog Saveta Srbije koji je u svetskim masonskim krugovima jedini regularni i međunarodno priznati naslednik Vrhovnog Saveta Srbije iz 1912. godine. Od svih masonskih obedijencija u Srbiji podržavate isključivo Veliku Nacionalnu Ložu Srbije.
- Vrhovni savet je zaštitnik Škotskog obreda drevnog i prihvaćenog, a VNLS radi upravo po tom obredu, i po tome je jedinstvena na teritoriji Srbije. A to podržavanje koje ste pomenuli rekao bih da je dvosmerno. Ma koliko mi podržavali VNLS, toliko je i VNLS važna za nas. Da nije nje, ne bi postojao ni Vrhovni Savet Srbije. Naši članovi dolaze upravo iz plavih loža Velike Nacionalne lože Srbije. Zato su veze naše jurisdikcije i pomenute masonske obedijencije neraskidive i trajne. Danas smo u Šapcu u skladu sa tradicijom da prisustvujemo Skupštinama VNLS i na taj način damo potpunu podršku. Čestitke šabačkoj braći jer su bili odlični domaćini ovoga skupa - naglašava Dragan Đurić, Grand komander Vrhovnog Saveta Srbije.
Veliko je zadovoljstvo ugostiti jednog od vodećih svetskih slobodnih zidara u jednom malom gradu u Srbiji. Gospodine Pićioni, dobro došli u Šabac. Kakvi su vaši utisci sa današnjeg događaja u Šapcu?
- Najpre hvala što ste me pozvali da govorim za vaš list. Da nije ovakvih skupova, ne bih imao priliku da upoznam mnoge divne ljude po celom svetu. Zahvaljujući dolascima u Srbiju stekao sam veliki broj iskrenih prijatelja i uvek se jako prijatno osećam u vašoj zemlji. Upravo tako mi je danas i u Šapcu. Domaća loža se potrudila da sve protekne u najboljem redu i u izuzetno prijatnoj, bratskoj atmosferi. Francuska i njen glavi grad Pariz biće polovinom juna domaćini najvećeg skupa svetske masonerije u ovoj godini. Potpisivanjem novih dokumenata između Velike Lože Francuske i Velike Nacionalne Lože Srbije dodatno ćemo učvrstiti našu izuzetnu saradnju i podići je na još viši nivo. Verujem da će se ponovo ukazati prilika da budem među divnim ljudima u Šapcu. Hvala na gostoprimstvu, pamtiću Šabac i rado ću ga opet posetiti - rekao je Žan Pijer Pićioni, zamenik Grand kancelara Velike Lože Francuske, na kraju razgovora za „Glas Podrinja“.
Dejan Krsmanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa