28. maj 2015.28. maj 2015.
„JANKOVCI“ U SUSRET 5. JUNU ““ SVETSKOM DANU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

RECIKLAŽOM ZA BOLjE SUTRA

Tim za socijalnu i zravstvenu zaštitu OŠ „Janko Veselinović“ u saradnji sa Domom zdravlja prošlog petka organizovao je Ekološku radionicu pod nazivom „Upotrebimo ono što bismo bacili“. Učenici trećeg razreda na taj način imali su priliku da izlože svoje radove na prodajnoj izložbi koja je imala za cilj da pokaže kako od otpada mogu da nastanu korisne stvari.
- Sve što je izloženo rađeno je od materijala koji bi bio bačen a mi smo od njega dobili stvari upotrebne vrednosti pokazavši deci da reciklažom možemo da pomognemo i u zaštiti životne sredine. Sa edukacijom takvog tipa treba krenuti od malih nogu i deci pokazati da mesto gde živimo i vazduh koji udišemo i vodu koju pijemo treba zaštititi maksimalno i ne dozvole da kada budu potpuno odrasli ljudi zaborave to što su učili u školi ““ rekla je učiteljica Snežana Berić, koordinator Tima za socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
Tokom proteklog perioda u radu su učestvovali svi učitelji učenici trećeg razreda kako matične škole tako i iz izdvojenih jedinica. Pored toga što su naučili dosta toga korisnog „Jankovci“ su bili oduševljeni kreativnim druženjem, ali i izložbom.
- Mi uzimamo sve što neko hoće da baci, recikliramo i napravimo od nekog materijala na primer novi cvet ““ znalački je objašnjavala Bojana Damnjanović, učenica III5.
Drugari iz odeljenja III3 bili su ponosni na svoje ramove za slike, podmetače za čaše i mnoge druge stvari koje su većinom bile otkupljene od strane roditelja.
- Ne treba bacati stare otpatke već sakupljati i praviti nešto korisno od tih stvari ““ poručila je Tamara Popović.
Vreme provedeno u stvaranju nečeg ni od čega i za Lenku Cvejić, učenicu III1, bilo je inspirativno.
- To radimo zato da ne bismo bacali ove stvari i zagađivali okolinu ““ dodala je Lenka.
Mlade generacije su budući čuvari prirode, tako da je, kako je istakla dipl. inž. životne sredine Jasmina Trifunović iz Doma zdravlja, ovo bila prilika da se podigne ekološka svest na viši nivo.
- Oni moraju znati kakva je koleracija između životne sredine i zdravlja. Kad pričamo o životnoj sredini moramo reći da čovek svojim tehnološkim radom, različitim delatnostima je jedini i pravi degradator. Otpad i đubre nije isto. Otpad se uvek može iskoristiti pogotovu kada je u pitanju nešto što se može reciklirati. U našoj zemlji se reciklira nekih petnaest odsto, a u savremenim zemljama osamdeset. To znači da može imati upotrebnu vrednost. Ne mora da završi na deponiji, u gradu, može se iskoristiti. Kad je u pitanju zdravlje potrebno je reći da deca moraju koristiti pamuk, odnosno prirodne tkanine. I celuloza je prirodna tkanina jer potiče od drveta. Ovom prilikom smo iskoristili boje za kolače koje smo upotrebili da ofarbamo majice. To je sasvim ekološki. Sve ono što bi možda bilo štetno za decu i njihovu kožu ne treba upotrebljavati. Roditelji treba o tome da vode dosta računa i da nauče svoju decu, a i oni buduće generacije ““ naglasila je Jasmina Trifunović zadužena za prevenciju u šabačkom Domu zdravlja.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa