28. maj 2015.28. maj 2015.
DRUŠTVO UČITELjA ŠAPCA I RASADNIK „PLANTO“ PODELILI SADNICE PAULOVNIJE ŠABAČKIM PRVACIMA

DA RASTEMO ZAJEDNO U EKOLOŠKI ZDRAVOJ SREDINI

Akcijom „Paulovnija deci Šapca ““ Da rastemo zajedno“ Društvo učitelja Šapca u saradnji sa Rasadnikom za uzgoj brzorastućeg drveta paulovnije „Planto“ Markovac, želelo je da na jedinstven način podstakne najmlađe Šapčane kada je u pitanju razvijanje ekološke svesti i očuvanje životne sredine. Tim povodom prošle subote u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu okupili su se predstavnici svih šabačkih osnovnih škola, učitelji prvog razreda i deca, kojima je uručena vredna donacija u vidu sadnica paulovnije, izuzetno vrednog drveta poreklom iz jugoistočne Kine, koje ima široku primenu.
- Paulovnija je prepoznata kao izuzeteno drvo, višenamensko brzorastuće drvo. Mi smo vam doneli uzorke koje ćete nadam se gledati kako rastu. Zajedno sa njima ćete i vi rasti i imati prilike da vidite kako je zanimljiva biljka. Ogroman joj je list, veoma impozantno raste. U prvih godinu dana zna da se pruži na tri, četiri metra, a nakon tri četiri, godine ona će vam i cvetati. Jedan njen cvet je velik nekih pedesetak centimetara, ima opojan miris a medonosan je. Višenamenska je biljka koja isto tako služi i za naše poljoprivrednike da im hrani stoku, ali i kao drvni ogrev. Prelepa je sama po sebi. U ovu akciju smo ušli nadajući se da ćemo svojim malim doprinosom ovu zemlju ostaviti vama deco bar onako kako smo je mi nasledili od naših roditelja ““ rekao je Željko Spasojević, vlasnik rasadnika „Planto“ i predsednik Udruženja uzgajivača paulovnije.
Sigurni da će ovo drvo zauzeti pravo mesto u privredi naše zemlje upravo zbog svojih karakteristika direktorka marketinga Rasadnika „Planto“ Sanja Bundalo istakla je da je ova akcija ulaganje u budućnost.
- Mi kroz školske predmete koji tretiraju prirodu i društvo i odnos prema njoj, kao i u korelaciji sa ostalim nastavnim predmetima od prvog razreda radimo sa svojim učenicima na razvijanju ekološke svesti i zaštite životne sredine. Posebno ona koja ih okružuje. Prepoznavši i negujući ovakav pristup životnoj sredini Rasadnik „Planto“ inicirao je ovu akciju oplemenjivanja dvorišta škola kao prostora u kojima deca borave veći deo svoga dana. A paulovnija je svakako drvo koje će takvom ambijentu udahnuti životi i doprineti njegovoj lepoti. S obzirom da je paulovnija drvo budućnosti a mi kao društvo treba da ulažemo u svoju budućnost kroz našu decu Rasadnik „Planto“ je došao do zaključka da mi kao Društvo učitelja i grad Šabac razmišljamo i puno ulažemo u očuvanje i negovanje životne sredine te je odlučilo da sadnice ovog drveta baš donira nama. Nadam se da će sađenje i briga o ovom drvetu još više doprineti razvoju ekološke svesti kod naših učenika a samim tim svih građana našeg grada ““ dodala je Suzana Mijušković, predsednica Društva učitelja Šapca.
Prepoznavši značaj ulaganja u očuvanje životne sredine, ali i u nove bioenergetske izvore, akciju je podržala i Gradska uprava grada Šapca na čelu sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem.
- Na različite načine pokušavamo da u budućnosti uštedimo energiju, kako da se zdravije živi, zatrovana zemljišta leče i da u to uključimo najmlađe. To je jako važno. Siguran sam da mladi, odnosno deca mogu dosta da nauče svoje roditelje. Ne roditelji decu nego deca svoje roditelje o tome koliko je značajno štititi svoju životnu sredinu i odnositi se prema njoj na pravi način. Zahvaljujem se prvenstveno učiteljima Šapca, Suzani i svima koji hoće da dobre, pametne i vredne stvari podrže ““ rekao je gradonačelnik podsetivši prisutne da je na nekadašnjoj gradskoj deponiji posađen hektar energetske biljke miskasusa.
Razmišljajući u ekološkom pravcu uskoro bi i vlažni, zabareni delovi Šapca mogli postati oaze saliksa, a dok bi oko sedam hiljada hektara zemljišta sedme i osme kategorije na području Šapca moglo biti iskorišćeno upravo za zasade paulovnije. U planu je i gradnja toplane na biomasu što bi drastično smanjilo cenu grejanja i zavisnost od prirodnog gasa.
- Tako bi gotovo sedamdeset procenata sadašnje potrošnje gasa zamenili između ostalog i paulovnijom i na taj način smanjili troškove grejanja, troškove energenta, što je interes svih građana. Dakle, smanjili troškove, plaćali manje račune i čuvali životnu sredinu ““ dodao je gradonačelnik.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa