28. maj 2015.28. maj 2015.
PREDSTAVLjENO IDEJNO REŠENjE ZA TRG ŠABAČKIH ŽRTAVA

NOV IZGLED CENTRA GRADA

Trg Šabačkih žrtava u septembru će dobiti potpuno novi identitet. Prošlog utorka u Gradskoj kući predstavljeno je idejno rešenje koje su kreirali arhitekte Javno urbanističkog preduzeća „Plan“
Za nešto više od tri meseca, Trg šabačkih žrtava dobiće potpuno nov vizuelni identitet. Idejno rešenje, koje su osmislili arhitekte J.U.P. „Plan“ Ksenija Lukić i Bojan Alimpić, uz stručnu podršku akademskog slikara Igora Marsenića, predstavljen je prošlog utorka u Gradskoj kući. Po mnogim karakteristikama šabački trg biće jedinstven u Srbiji.
- S obzirom da je trg trenutno devastiran, svi shvatamo da će bilo kakva izmena na ovom prostoru biti veliki plus. Pri izradi idejnog rešenja rukovodili smo se iskustvom koje već postoji u našem preduzeću, ali i nekim novim metodama u analizi prostora. Došli smo do jednog savremenog, ne samo rešenja, već i elementa koji će postojati na Trgu šabačkih žrtava. Po prvi put u ovom regionu koristiće se obojeni asfalt, koji je karakterističan za skandinavske zemlje, ali i Španiju i Portugal. U ovom delu Evrope do sada takvo rešenje nije primenjivano, te će predstavljati veliku inovaciju, ne samo za naš grad, već i za čitavu Srbiju. Na trgu će se nalaziti i vertikalno zelenilo, što takođe nije često rešenje na ovim prostorima, objašnjava Ksenija Lukić, arhitekta J.U.P. „Plan“.
Parking koji se nalazi na Trgu šabačkih žrtava biće izmešten, kao i velika betonska kružna žardinjera u centru prostora. Posebna pažnja u novoj celini, osim pešacima, biće posvećena i biciklistima. Čitav posao u vezi sa rekonstrukcijom trga biće okončan u septembru, odnosno pre početka manifestacija koje se organizuju u tom mesecu.
- Tri tendera, u vezi sa nabavkom materijala za izgradnju i javnom rasvetom, već su okončana. Doneta je odluka o najpovoljnijim izvođačima, tokom narednih nekoliko dana ističe rok za podnošenje eventualnih prigovora na rezultate tendera, mada sam uveren da ih neće biti. Oko 10. juna će biti organizovano potpisivanje ugovora sa sva tri izvođača radova, te očekujemo da će radovi početi oko 15. juna. Rok za završetak radova je 20. septembar, smatram da je sasvim primeren, i da ćemo do tad obaviti sve što je planirano, kaže Vladimir Nedeljković, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
Planirana vrednost radova za rekonstrukciju Trga šabačkih žrtava iznosi oko 45 miliona dinara, bez izgradnje fontane, za šta će tender biti raspisan uskoro.
Veliku zahvalonost dugujemo i drugim umetnicima i građanima koji su dali svoj doprinos u izradi idejnog rešenja Trga šabačkih žrtava. Slobodan Arsenović, Slobodan Peladić i Marko Gavrilović su neki od ljudi koji su svojim idejama upotpunili vizuelni izgled prostora, navodi Lukićeva.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa