4. jun 2015.4. jun 2015.
IZVIĐAČI

VETERANIMA U ČAST

Nedavna izviđačka akcija “Majski susreti“ bila je povod za okupljanje jednog broja izviđača ““ veterana.
Na inicijativu Radovana Jovičića, nastavnika u penziji i jednog od prvih izviđača u Šapcu, odred izviđača “Vera Blagojević“ organizovao je prijem za svoje prve izviđače, koji su svojim radom udarili temelje ovoj organizaciji u Šapcu. Na ovaj interesantan skup odazvali su se Radovan Jovičić, Cvetin Mićić, Miloje Jovanović, Velja Milošević, Milan Alimpić, Pera Trajković, Vladeta Ilić, Sava Dervišević, Đorđe Milošević, Ivan Petrović, Tereza Jovičić, Milica Mićić i Stevan Stojanović.
Ovaj skup imao je dva cilja: da se odred zahvali svojim veteranima na vernost odredu, na podršku odredu u radu, na iskustva koja im prenose, i drugi da se veterani, u prvom redu Radovan Jovičić, zahvale odredu na stalno ukazivanje poštovanja i odavanje priznanja u vidu plaketa i zahvalnica, te pozivima na svim značajnim aktivnostima izviđača u Šapcu.
Atmosfera na skupu bila je vrlo prijatna, “pročešljana“ je istorija odreda duga skoro šezdeset godina, uz fotografije, članske karte i brojnih pisanih dokumenata, obnovljena su sećanja na pionirski početak izviđača u Šapcu.
Radovan Jovićčić je skoro kroz suze podsetio na brojne izviđačke aktivnosti iz vremena kada odred od izviđačke opreme nije imao skoro ništa. U to vreme organizaciju najviše su pomagali vojska, škole i Crveni krst. Na kraju je rekao: prirodom posla kojim sam se bavio bio sam član još nekoliko organizacija. Izviđači su mi najviše prirasli za srce, sa njihovih akcija imam najlepše uspomene, kod izviđača je uvek bilo najbolje drugarstvo...
U vreme kada je Jovičić bio jedan od vodećih izviđača u Šapcu Velja Milošević je tek bio na početku, kao osnovac. On je, takođe iz tog vremena, podsetio na neke zajedničke akcije koje su i njemu “prirasle za srce“, pa mu je stoga ovom prilikom odao veliko priznanje na trud i sve što je učinio za razvoj izviđačke organizacije.
Druženje na Letnjikovcu, u pravom izviđačkom ambijentu, trajalo je na opšte zadovoljstvo nekoliko sati. Inače, čulo se na ovom skupu, svi veterani ove organizacije uvek se rado viđeni na svim izviđačkim aktivnostima i bez poziva.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa