4. jun 2015.4. jun 2015.
SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

DALEKA PROŠLOST SRBIJE

Pokret za Šabac Zelenih Srbije obeležio je 5. jun, Svetski dan zažtite životne sredine, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Sedam milijardi snova. Jedna planeta. Koristimo je sa brigom.“ Tom prilikom, dr Dejan Pavlović predsednik Zelenih Šapca upozorio je građane da u Šapcu još uvek nije rešen problem opasnog otpada:
- Ovaj dan se u Srbiji i ove godine obeležava formalno, bez suštinskih promena katastrofalnog stanja u ovoj oblasti. Svedoci smo svakodnevne pojave brojnih ekoloških mini akcidenata, a povremeno i onih krupnih kao što je izlivanje jalovine iz rudnika Stolice i postojanja realnih pretnji kao što je ogromna količina opasnog otpada uskladištenog na različitim lokacijama u Šapcu i na još sedamdeset lokacija u Srbiji. Tražimo od nadležnih organa da se što pre počne sa rešavanjem ovog, za građanke i građane Šapca važnog problema, što su dokazali sa 11.111 potpisa na peticiji “Za Šabac bez opasnog otpada“. Rešavanju ekoloških problema treba pristupiti sistemski pošto je sve više istraživanja koja ukazuju da se dramatično povećava broj stanovnika koji prevremeno umiru od posledica prekomernog zagađenja. Strahujemo da priča o Srbiji kao zemlji čistih voda, vazduha i zemljišta odlazi u daleku prošlost.“
Zeleni Šapca su našim sugrađanima podelili kopiju poslednjeg Uputstva za ponašanje stanovništva kod nekontrolisanog oslobađanja otrovnih i štetnih hemijskih materija koje je Opštinski štab civilne zaštite štampao 1990. godine.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa