4. jun 2015.4. jun 2015.
EkoloŠka edukacija uČenika petih razreda osnovne Škole

POSTANI EKOLOG

Četvrtu godinu za redom u organizaciji Biciklističko-ekološkog društva „ECOBIKE“ Krupanj u Biblioteci „Politika“ Krupanj je u petak 5. juna 2015. godine održan ekološki kviz znanja „Postani mladi ekolog“ koji predstavlja rezultat višemesečnog projekta Društva „ECOBIKE“ za 159 učenika petih razreda na teritoriji opštine Krupanj, i to u Kostajniku, Dvorskoj, Krasavi, Zavlaci, Beloj Crkvi i u četiri odeljenja u matičnoj školi u Krupnju. Obuhvatio je veliki broj pitanja iz oblasti zaštite životne sredine, ali i pitanja iz opšte kulture u kojima su se mališani podjednako dobro snašli. Pobedila je tročlana ekipa iz OŠ „Žikica Jovanović Španac“ iz Bele Crkve, drugo mesto su osvojili učenici četvrtog odeljenja OŠ „Borivoje Ž. Milojević“ iz Krupnja, a trećeplasirani su bili đaci iste škole iz Krasave u čijem razredu ima samo četiri učenika. Svi su nagrađeni slatkim paketima, a najbolji su na poklon dobili lopte za košarku, fudbal i odbojku, koje će, kako su i sami rekli, podeliti sa svojim drugovima u igri i druženju koje nastavljaju i po završetku školske godine.
Na osnovu istraživanja vršenih u proteklih nekoliko godina Društvo „ECOBIKE“ iz Krupnja došlo do saznanja da građani opštine Krupanj imaju samo površna saznanja o značaju i uticaju ekologije na kvalitet života čoveka pa je neophodno pristupiti edukaciji građana. U skladu sa rezultatima ekoloških anketa na terenu i iskazanoj želji građana za dodatnom ekološkom edukacijom, iskustvu članova Društva u ekološkim kampanjama i akcijama, kao i planovima o budućem delovanju, društvo „ECOBIKE“ Krupanj već četiri godine za redom realizuje projekat ekološke edukacije za učenike osnovnih škola na teritoriji opštine Krupanj u višemesečnom trajanju. Polaznici su svi učenici petih razreda u osnovnim školama „Borivoje Ž. Milojević“ u Krupnju, Kostajniku, Dvorskoj i Krasavi i Osnovne škole „Žikica Jovanović Španac“ u Beloj Crkvi i Zavlaci. Takođe, polaznici su i, shodno obavljenim istraživanjima, učenici prvog razreda osnovne škole u matičnoj školi u Krupnju kroz učešće u eksperimentalnim ekološkim radionicama, a od sledeće godine u ovaj projekat se planira i uključivanje dece iz Predškolske ustanove „Naša radost“ iz Krupnja. Ekološka edukacija učenika petih razreda se sastoji iz tri osnovne tematske nastavne jedinice: zagađivanje vode i zaštita vode od zagađivanja, zagađivanja vazduha i zaštita vazduha od zagađivanja i zagađivanje tla i zaštita tla od zagađivanja.
Učenici u prvom razredu stiču prva naučna znanja o prirodi (živoj i neživoj). Na ovom uzrastu, nadovezujući se na dečja znanja iz života, učenici uče gde sve ima vode, za šta služi voda, kako zagađujemo vodu, šta je sve voda, kroz eksperimente uočavaju različita agregatna stanja vode, uočavaju osobine vode kao rastvarača; gde se sve nalazi vazduh, kako se kreće, ko su zagađivači vazduha, usvajaju osnovne pojmove o zemljištu kao delu nežive prirode. S obzirom na znanja koja učenici prvog razreda usvajaju o neživoj prirodi, ovo predstavlja pravi trenutak da učenike upoznamo sa različitim oblicima zagađenja vode, vazduha i zemljišta i da ih navedemo da razmišljaju o značaju nežive prirode za čoveka i okruženje. Razvijanje ekološke svesti kod učenika od prvog razreda je najefikasnije za njihov kasniji pravilan odnos prema prirodi.
Nadovezujući se na znanja koja učenici usvajaju na časovima Sveta oko nas, oni kroz ekološke radionice ta znanja još više proširuju. U radionicama učenici kroz igru, koja je bliska dečjoj prirodi, uče o negativnom uticaju čoveka na okruženje i posledicama toga. U radionicama se prepliću kratka predavanja, praćena prezentacijom, muzikom, igrama, imitacijama, simulacijom uloga, likovnim radionicama (ilustracije, izrada parola, plakata). U likovnim radionicama učenici se navode da razmišljaju o reciklaži, da od stvari koje smo spremili da bacimo, izrađuju likovne radove.
Biciklističko-ekološko društvo „ECOBIKE“ iz Krupnja je osnovano početkom 2008. godine, a zvanično registrovano krajem 2009. godine kao neprofitno, nevladino i dobrovoljno udruženje sa ciljem da pomogne u očuvanju i zaštiti životne sredine, unapređenju i razvoju sportskog načina života i rekreativnog biciklizma. Aktivnosti Društva uključuju i uklanjanje divljih deponija, očuvanje čistoće izvorišta i vodotoka, zaštitu retkih biljnih i životinjskih vrsta, boravak i pešačenje u prirodi. Biciklističko-ekološko društvo „ECOBIKE“ Krupanj poseduje energiju neophodnu za promene u načinu razmišljanja o značaju ekologije za poboljšanje ukupnog kvaliteta života građana. Okuplja preko pedeset članova i veliki broj dece osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta koji učestvuju u mnogobrojnim ekološkim akcijama i sportskim pohodima.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa