4. jun 2015.4. jun 2015.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST GRUPE GRAĐANA “MAJUR OPŠTINA“

PRITISAK NA GRAĐANE

Grupa građana „Majur Opština“ juče je, u zakonskom roku, Izbornoj komisiji podnela prigovore na neregularnost izbora koje je u nedelju u Majuru organizovala Srpska napredna stranka. Reč je o očiglednim nepravilnostima u radu biračkih odbora:
1) Birački odbor omogućio je glasanje i licima koja su na biračno mesto došla posle 18 časova, iako su posle 18 časova mogla da glasaju samo lica koja su se u momentu zatvaranja biračkog mesta zatekla na biračkom mestu.
2) Lica koja nisu članovi biračkog odbora dolazila su u dodir sa izbornim materijalom za glasanje van biračkog mesta.
3) Birački odbor na biračkom mestu Majur 1 dozvolio je da aktivisti Srpske napredne stranke vrše pritisak na građane koji su čekali u redu za glasanje. Aktivisti SNS preteli su građanima i navodili ih da glasaju za kandidate SrpSke napredne stranke.
4) Umesto da više članova biračkog odbora odlazi kod birača koji nisu mogli da glasaju na biračkom mestu, to je činio samo jedan član biračkog odbora, dok drugi članovi o tome nisu bili obavešteni.
5) Birački odbor nije obezbedio da se na udaljenosti od 50 metara od biračkog mesta ne agituje za pojedine liste i kandidate. Aktivisti Srpske napredne stranke su uticali, pretili i nagovarali birače da svoj glas daju kandidatima sa liste SNS.
Izborna komisija dužna je da u zakonskom roku od 48 sati odluči o prigovorima, i odluku dostavi podnosiocima prigovora. U suprotnom, žalba će biti upućena višim instancama.
Zbog očiglednih nepravilnosti u radu biračkih izbora, Grupa građana „Majur Opština“ predložiće promenu načina glasanja za savete mesnih zajednica, jer važeći sistem omogućava nasilje nad narodnom voljom. Takav zahtev je u skladu sa principima građanske samouprave za koje se zalažemo. Odgovornost i odlučivanje građana je jedini put ka opštem dobru i napretku. Zato način izbora članova Saveta mesnih zajednica mora biti promenjen. Dokaz za to su izbori u Majuru.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa