4. jun 2015.4. jun 2015.
IZLOŽBA SAVEZA JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE

PORTRETI I SEĆANjA

U Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu, proteklog četvrtka je otvorena izložba „Portreti i sećanja Jevrejske zajednice pre Holokausta“. Reč je o projektu Saveza jevrejskih opština Srbije, koji ima za cilj očuvanje sećanja na jevrejsku zajednicu koja je živela u Srbiji pre Drugog svetskog rata.
- Izložba predstavlja jedan deo materijala, koji smo počeli da prikupljamo pre godinu dana - fotografije iz privatnih porodičnih albuma i intervjue koje smo uradili sa članovima jevrejske zajednice koji su preživeli Holokaust. Za sada imamo preko 2.000 fotografija i 150 razgovora. Na ovoj izložbi je prikazano oko 1.000 fotografija i arhiva, gde će biti dostupni svi transkripti intervjua, rekla je Ružica Dević, koordinatorka izložbe
Fotografije ilustruju autentičnost ljudi, događaja i situaija koje su obeležile život Srba Mojijeve vere, raznolikost življenja sa senkom nasilnog kraja. U Srbiji je 1940. godine, živelo oko 33.800 Jevreja, od kojih je većina ubijena do maja 1942. godine. Upadljiv kontrast između životnih snimaka koji su nastali samo nekoliko godina pre Holokausta i onog što se dešavalo potom, provlači se kao nezaobilazan podtekst ove postavke.
- Fotografije prikazuju trenutke veselja, mladalačkog iščekivanja, radosti i lepote življenja, pa ipak je sva ta divna ljudska raznolikost definisana od strane nacista, njihovih saradnika i svih antisemita jednim jedinim imeniteljem - jevrejstvom, zbog kog je svako od njih postao predmet uništenja. Same fotografije ne mogu dočarati sliku o jevrejskoj zajednici pre Holokausta, njen doprinos Srbiji u ratu i u miru, srpskom društvu, kulturi, trgovini, umetnosti i politici. Izazov za posetioce je da nađu smisao i daju odgovore na pitanja koja izložba neizbežno nameće, rekla je na otvaranju Danijela Danon, generalni sekretar Saveza jevrejskih opština Srbije.
Do sada, izložba „Portreti i sećanja“, bila je postavljena u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu, a posle Šapca, planirano je gostovanje u Nišu i Kragujevcu, da bi ponovo bila izložena u Beogradu, čime se njeno putovanje po Srbiji završava.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa