4. jun 2015.4. jun 2015.
GRAĐANSKA INICIJATIVA “KORAK“

PROŠIRENjE GRADSKE PLAŽE

Ovaj grad, kao svaki koji ima sreću da se nalazi na obali reke, i onda kada vlast planski ne osmisli kako da iskoristi ovo bogatstvo, čini to spontano. Stari grad je tako i za Šapčani prostor na kome se odrasta, sazreva i menja.
Prvo nas roditelji vode za ručicu da bacimo kamen u reku i dodirnemo prstima vodu upoznajući nas sa prirodom i njenim menama. Kasnije trčimo kroz šumicu na trim-stazi, koristimo zapuštene sportske terene, šetamo, bežimo od gradske gužve i jednoličnosti. Ozbiljno se udvara i polažemo obećanja za ceo život. Posle dovodimo svoju decu. Na kraju sunčamo staračke kosti i proveravamo kondiciju.
Da je plaža u Šapcu bolje uređena, bila bi regularno kupalište za većinu. Sada je samo alternativni vid rekreacije, druženja i rashlađivanja za siromašniji deo građanstva, kome je more daleko a bazeni skupi i pretrpani. Ovo je ciljna grupa o kojoj gradska vlast treba najviše da vodi računa, jer su i najbrojniji. Osim njih postoji mali, ali probrani broj ljubitelja reke kojima je svaka druga voda, iako bistrija i čistija - konzervisana i nije deo prirodnog okruženja nego modnih trendova. Editovanjem i proširenjem gradske plaže bi se obezbedilo mesto na kome porodice mogu kvalitetno da provode vreme odmora bez velikih troškova.
Grad Šabac je uređenje, opremanje, održavanje i organizaciju korišćenja Gradske plaže poverio Javnom komunalnom preduzeću „Stari grad“ Šabac još 2007. godine, ali to javno preduzeće do danas nije uspelo da oživi obalu Save, zbog čega je potrebno izmeniti način raspolaganja ovim opštim dobrom. Pritom, u osmišljavanje sadržaja i načina funkcionisanja nije potrebno ulagati neku posebnu mudrost i energiju, jer postoje rešenja drugih gradova u neposrednom okruženju, poput Beograda i Sremske Mitrovice, koja su održiva i koja se kao takva mogu primeniti i kod nas.
Prostor desno od tvrđave već ima svoju dušu i sadržaje i kao takvog ga je teško menjati, ali prostor levo od tvrđave je nedefinisan i neupotrebljen i stoga Građanska inicijativa Korak predlaže da Grad uredi prostor bivše kasarne i to na sledeći način:
1) U saradnji sa javnim preduzećem kome je povereno upravljanje gradskom plažom isparceliše prostor iza nasipa na jednake parcele koje će snabdeti sa svim neophodnim priključcima (vodom, kanalizacijom i strujom) a da plažu očisti i naspe peskom.
2) Na formiranim parcelama izgradi privremene objekte sa toaletima i ponudi ih aukcijski ugostiteljima u zakup uz obavezu plaćanja odgovarajuće zakupnine na godišnjem nivou.
3) Vlasnik objekta ima obavezu da brine o higijeni svoje parcele i objekta, i uređivanja okolnog prostora. Ugostitelj bi izgubio mogućnost produženja zakupnine ukoliko se ne bude pridržavao propisanih pravila o održavanju parcele i objekta.
4) Da se razdvoje ugostitelji koji služe pice i slatkiše od ugostitelja koji služe hranu (zbog mirisa).
5) Svako od ugostitelja obezbeđuje sopstveni inventar.
6) Da se na bedemu na nekoliko pozicija formiraju tuševi.
7) Ugostiteljima omogućiti da ispred nasipa, na plaži postave suncobrane i ležaljke i da na tom prostoru poslužuju pice i hranu. Za građane koji ne žele ležaljke ostaje postojeća gradska plaža sa desne strane tvrđave.
8) Da omogući neograničeno radno vreme za ugostitelje.
9) Da na travnatom delu oformi savremena dečja igrališta, koja bi bila roditeljskom oku bila pregledna iz postojećih kafića.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa