4. jun 2015.4. jun 2015.
PREZENTACIJA IDEJNOG REŠENjA ŠABAČKOG TRGA NA „MIKSER“ FESTIVALU

POHVALE ZA INOVATIVNOST

Idejno rešenje za rekonstrukciju Trga šabačkih žrtava predstavljeno je prošlog četvrtka u Beogradu, u okviru „Mikser“ festivala
Prezentacija projekta rekonstrukcije Trga šabačkih žrtava na beogradskom „Mikser“ festivalu protekla je veoma uspešno. Učesnici tribine pohvalili su entuzijazam mladih arhitekti Javno urbanističkog preduzeća „Plan“, koji su u saradnji sa akademskim slikarom Igorom Marsenićem osmislili novi vizuelni identitet centralne gradske zone. Autori idejnog rešenja, sa druge strane, zadovoljni su time što im je omogućeno da vide rešenja koja su primenjena u drugim gradovima, na osnovu čega su zaključili da će rekonstruisani šabački trg moći da stane rame uz rame sa evropskim gradovima.
- Slušali smo predavanja i drugih gostiju, iz evropskih gradova, koji su, pokazalo se, imali mnogo savremenije odnose prema gradskim prostorima. Videli smo da se mnoge stvari koje smo mi primenili u Šapcu uklapaju u takav način razmišljanja o uređenju prostora. Primera radi, jedna profesorka iz Berlina je istakla da se grad ne može posmatrati kao slika, već kao živa stvar. Mi smo to probali i da uradimo sa našim rešenjem, koje oslikava život u gradu, i pokazuje njegov šarm, naveo je arhitekta J.U.P. „Plan“ Bojan Alimpić, koautor idejnog rešenja.
„Mikser“ festival predstavlja multifunkcionalnu manifestaciju kreativnosti, koja je ove godine, između ostalog, u fokus programa stavila uređenje prostora u gradskim centrima. Šabački projekat dobio je sve pohvale.
- „Mikser“ festival, koji se ove godine organizovao po sedmi put, povezuje različite kreativne discipline. Multidisciplinarnost daje kvalitet mnogim projektima. Ove godine u fokusu su nam arhitektura i urbanizam, a primer Šapca na ovom polju je veoma značajan. Veoma je pozitivno što na ovom projektu učestvuju grad i njegovi građani. Primer Šapca je pozitivan, jer pokazuje da se menja svest o tome kako rešavamo neka ključna pitanja u vezi sa uređenjem centralnih gradskih prostora, istakla je Maja Lalić, kreativni direktor „Mikser“ festivala.
Prezentaciji idejnog rešenja prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je istakao da je najveća vrednost projekta u tome što su ga osmislili mladi, obrazovani ljudi. Avangardno rešenje će doneti svežinu u centar grada, dodao je on.
- Način na koji smo mi došli do modernog, lepog, a u isto vreme i jeftinog rešenja, je neobičan za Srbiju. Upravo su nas zbog toga i pozvali organizatori. Predstavili smo rad naših mladih, kreativnih ljudi. To su naše arhitekte, umetnici i građevinci, koji su pokazali da u Šapcu svi zajedno radimo prave stvari, na drugačiji način nego u ostatku Srbije. Veoma je važno da se veliki broj ljudi uključi u donošenje odluka, poput ove u vezi sa uređenjem Gradskog trga. Imamo novo rešenje koje će doneti svežinu u centar grad, a siguran sam da će građani već za dva meseca imati veoma lep trg, naveo je Zelenović.
Predstavnici „Mikser“ festivala, organizacije koja okuplja kreativne autore iz čitavog sveta, pohvalili su šabački projekat, kako zbog saradnje grada sa kreativnim ljudima po pitanju uređenja centralne gradske zone, tako i zbog toga što je šansa za osmišljavanje ovog rešenja data mladim ljudma.
Radovi na rekonstrukciji Trga šabačkih žrtava počeće oko 15. juna. Planirano je da čitav posao u vezi sa rekonstrukcijom prostora u centru grada bude obavljen do polovine septembra, odnosno pre početka manifestacija koje se tradicionalno, svake godine, organizuju u ovom mesecu.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa