11. jun 2015.11. jun 2015.
DEČJI HOR „LIRA“ OŠ „MIĆA STANOJLOVIĆ“ U KOCELjEVI PROSLAVIO TRI GODINE POSTOJANjA

SVETSKI, A NAŠE

Veliki muzički spektakl prošlog petka u koceljevačkom Domu kulture ostaće u sećanju svih onih koji su to veče prisustvovali proslavi trogodišnjice postojanja Dečjeg hora „Lira“ OŠ „Mića Stanojlović“. Poznati po izvođenju pesama na više svetskih jezika hor je po ko zna koji put potvrdio svoj kvalitet dok je prof. muzičke kulture i osnivač hora Ivan Marković s pravom bio ponosan na anđeoske glasove svojih učenica.
- Posle ovako dobro uvežbanog i uspešno izvedenog programa na sceni, mogu izraziti samo veliko oduševljenje i pohvale za sve učesnike. Publika je imala prilike da vidi jedan izuzetno koncizan, raznovrstan repertoar. Drago mi je što se publika odazvala u velikom broju i koliko sam imao prilike da čujem, da su sve vreme programa pevali zajedno sa nama, što je jako lep osećaj za mene kao muzičkog pedagoga. Drago mi je da su deca ostvarila veliki napredak u radu samnom, da smo otkrili njihove talente. Veliku zahvlanost dugujem direktoru škole, Pavlu Aleksiću, koji je imao sluha za sve nastupe Dečjeg hora van opštine Koceljeva kao i odlazak na takmičenja vokalnih solista, kolegama, roditeljima ali i svakako najznačajnijoj osobi, gospođi Miri Adanji Polak, koja me je pre tačno tri godine nagradila polukoncertnim klavirom za rad u školi. Zahvaljujući njoj, osnovna škola, u kojoj radim, je dobila prvi klavir, od vremena svog postojanja. Samim tim sam obogatio svoju nastavu sa decom i od tada dolazi do uspešne realizacije niza nastupa dečjeg hora kao i solističkih koncerata od kojih su mnogi pripređeni i u humanitarne svrhe. A iznenađenja tek predstoje u narednoj školskoj godini - obećao je prof. Marković.
Program je otvoren video prezentacijom Dečjeg hora, a odmah potom je usledilo izvođenje akademske uvertire Johanesa Bramsa „Gaudeamus“. Najmlađi ali i oni mladi duhom zaplovili su sa horom u svet omiljenih animiranih filmova kroz numere „Once upon a december“, „Heigh-ho“, „Edelnjisse“ i „Under the sea“. Drugi deo programa započet je „Odom radosti“ Ludviga van Betovena na nemačkom jeziku. Usledila je kompozicija „Kreće se lađa francuska“. Ljubav pema domovini zaokružila je Tatjana Živanović govorenjem stihova „Heimnjeh“. Učenik petog razreda Andrija Pantelić izveo je numeru španskog kompozitora Franciska Targete „Tango“, dok je vokalna solistkinja Anastasija Antonić, učenica šestog razreda, izvela filmske numere „Kaži zašto me ostavi“, „Devojko mala“, kao i kompoziciju Ane Stanić „Grad“. „Bumbarov let“ ruskog kompozitora Korsakova interpretirao je na harmonici učenik šestog razreda, Nikola Mijailović. A da nisu zaboravljeni i stari majstori muzike, pokazala je učenica sedmog razreda, Jovana Kojadinović izvođenjem numere italijanskog kompozitora Pergolezija „Gde je onaj cvetak žuti“ uz klavirsku pratnju prof. Markovića. Milica Marković osvojila je publiku svojim blistavim vokalom otpevavši kompoziciju „Yours“ od Elle Henderson. Odmah potom pridružio joj se Dečji hor „Lira“ koji je podigao atmosferu u publici na još viši nivo izvevši izraelsku numeru „Hava nagila“, japansku „Tanabata“ i grčku narodnu pesmu „Maria meta kitrina“.
Publika je imala priliku da po prvi put vidi modernu, svetski popularnu trening disciplinu „Parkour“ nastalu osamdesetih godina u Francuskoj. Stefan Pantelić i Miloš Pavlović, uz video prezentaciju i muziku, izveli su veoma zahtevne vratolomije na sceni od kojih je mnogima zastajao dah. Svečanost, čiju su konferansu vodile Dunja Jovanović i Kristina Đaković, privedena je kraju koreografijom plesne grupe škole uz pesmu „Flamingosa“ „Ludi letnji ples“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa