11. jun 2015.11. jun 2015.
OTVORENA GODIŠNjA IZLOŽBA UČENIKA ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI

VIRTUELNA STVARNOST

Uspešnu školsku godinu ispunjenu mnogobrojnim republičkim i međunarodnim nagradama, ali i dobijanjem najviše ocene od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prilikom spoljašnjeg vrednovanja kvaliteta rada, učenici i profesori Škole primenjenih umetnosti priveli su kraju proteklog utorka Godišnjom izložbom.
- Nijedan uspeh nije slučajan, njemu su prethodile godine predanog rada svih zaposlenih u školi, saradnja na svim nivoima, sa roditeljima, lokalnom samoupravom, institucijama kulture, ali ono što odlikuje našu školu jeste zapravo jedan specifični duh i pozitivna atmosfera, koju osete svi, već prilikom prvog ulaska u školu. Posebnu vrednost daju naši učenici, njihov osećaj pripadnosti školi, ljubav prema izabranom zanimanju, želja da se uči, nauči, a naučeno prikaže drugima. Izložbe, ne samo u Šapcu, već i u drugim gradovima, kao i brojne nagrade na republičkim i međunarodnim konkursima govore u prilog tome. Što se tiče daljih planova, mi ćemo nastaviti rad na osavremenjavanju nastavnih programa, uvođenju 3D modelovanja na sve obrazovne profile, jer to svakako zahtevaju savremene tendencije i tržište rada, ali ćemo i dalje negovati tradicionalne tehnike i veštine, čuvajući na taj način naše kulturno nasleđe i baštinu. Suština svakog napretka jeste inovativnost, ali sa jasnim korenima i početkom, koji su zapravo polazište, inspiracija i ishodište ““ više nego zadovoljna postignutim bila je i direktorka Nevenka Đokić.
Selektorka izložbe „Virtuelna stvarnost“ prof. Nataša Jovanović istakla je da nisu, zbog ograničenog prostora, bili u mogućnosti da prikažu sve radove koje škola kroz obostrano kvalitetan rad učenika i nastavnika iznedri u toku školske godine.
- Zadatak rada naše škole, pre svega je da očuvamo tradiciju, da povratimo ugled starih, zaboravljenh zanata koje negujemo kroz različite i mnogobrojne obrazovne profile, kao i da unosimo nove, modernije trendove. Radovi su metafora prošlog, sadašnjeg i budućeg vremena zavisno od poruke autora, od našeg, odnosno vašeg, tumačenja. Izložba je mozaik različitosti, rad kroz projekciju naših profila, a na vama je da je na svoj način vidite i doživite ““ poručila je tokom otvarnja izložbe prof. Jovanović.
Po rečima prof. Ivanke Trifunović, istoričara umetnosti, Godišnja izložba je kruna četvorogodišnjeg rada maturanata, ali i rada učenika svih godina na časovima crtanja i slikanja, vajanja, teorije forme.
- Hvala našim učenicima koji nam omoguće da svake školske godine, svakoga juna uživamo u jednom potpuno novom svetu, u jednoj bajci savršenih dela. Ni oni sami nisu svesni koliko su ti radovi kvalitetni do onog trenutka dok se ne izlože. Upravo zbog toga ova izložba je, zahvaljujući koleginici Nataši Jovanović i Aleksandri Horvat, doživela svoj najviši stepen razvoja jer izložiti toliki broj dela u različitim tehnikama, raznorodnog senzibiliteta, godina stvaranja, postaviti tako da svako delo bude na najbolji mogući način predstavljeno, a ipak da celina deluje kao jedno umetničko delo zavređuje pažnju ““ dodala je prof. Trifunović.
Tradicionalno i ove godine dodeljene su nagrade najboljim učenicima u vidu vrednih knjiga. Među najboljima izdvojila se kao Đak generacije Anđela Radovanović sa obrazovnog profila stilski krojač.
- Zadovoljstvo mi je bilo što sam išla u ovu školu. Ništa mi nije bilo teško jer sam sve ovo volela. Zato sam upisala još dva smera. Završila sam za drvorezbara, a za grnčara idem vanredno. Kada se nešto voli za to se radi i ulaže. Sve četiri godine su bile posebne. Društvo i profesori kojima smo se uvek mogli obratiti za sve veoma su mi prijali ““ rekla je Anđelka koja namerava da upiše arapski jezik na Filološkom fakultetu ali koja je obećala da od umetnosti neće odustati već da će se i dalje usavršavati.
NAGRAĐENI UČENICI
Škola primenjenih umetnosti dodelila je nagrade za postignute izuzetne rezultate u oblasti kratkog filma: Miljani Ćirić, Radosavu Milićeviću, Nikoli Glišiću, Aleksandru Markoviću, Aleksandru Popoviću, Branislavu Pavloviću, Đorđu Arnautović, Slavoljubu Ručnovu; dizajna tekstila: Kristini Pantelić; grafičkog dizajna: Aleksandru Markoviću; kaligrafske kreacije: Lazaru Lazareviću, In Hu, Srećku Đuriću; kaligrafije/inicijal i monogram: Nađi Garačić, fotografije: Stefanu Stevanoviću; kaligrafije: Mariji Spasojević, Ani Martinović. Pohvalnice za osvojeno jedno od prva tri mesta na republičkim i međunarodnim konkursima za postignute izuzetne rezultate u oblasti kaligrafije dobili su: Đorđe Mijailović, Sara Gligorić, Ana Lukić, Jelena Veselinović, Tatjana Smiljanić, Milica Nikolić; grafike: Teodora Obradinović, Emilija Ruvidić, Aleksandra Maksimović; skulpture: Miloš Simić; fotografije: Jovana Jakovljević, Marija Božić. Nagrade za postignute izuzetne rezultate u zanatskom umeću pripale su: Aleksandaru Popoviću, Nikoli Glišiću i prvonagrađenom Ivanu Panteliću. Nosioci diplome „Vuk Karadžić“: Marija Oljačić, Ana Marija Gajšek, Anđelka Radovanović.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa