11. jun 2015.11. jun 2015.
PRVI ZOO VRT U ŠAPCU NA EKONOMIJI SREDNjE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE

OD STARIH CIGLI DO GRADSKE ATRAKCIJE

„Razmišljalo se pre svega o unapređenju nastave i uključivanje naših učenika u rad za životinjama koje nisu svakodnevne, ali kao i sa Školom jahanja želimo da se povežemo i Poljoprivrednu školu otvorimo prema svim našim sugrađanima ili gostima koji dolaze u ovaj grad“, kaže direktor šabačke Poljoprivredne škole
Ljubav prema prirodi i životinjama je, uglavnom, jedan od prioriteta ukoliko se neko odluči da mu životni poziv bude veterinar, zoo - tehničar ili tehničar hortikulture, dok savremeni tokovi obrazovanja iziskuju konstantno unapređenje nastave i pomeranje odnosa teorije i prakse u korist ovog drugog. U težnji da nastavni proces približe učenicima, sa jedne, a svoju školu sugrađanima sa druge strane, u šabačkoj Srednjoj poljoprivrednoj školi sa Domom učenika iz godine u godine preuređuju prostor kojim raspolažu i obogaćuju sadržaj. Nakon uređenja velikog parka ispred „stare“ školske zgrade, izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata na ekonomiji, pokretanja Škole jahanja, pod okriljem ove obrazovne ustanove izgrađen je i naseljen prvi zoološki vrt u Šapcu. Iako je jedan broj sugrađana već dolazio da se druži sa novim stanovnicima Srednje poljoprivredne, radovi će u potpunosti biti okončani do zvaničnog dana škole, 24. juna.
- Iza škole je postojao neiskorišćen prostor i dosta materijala preostalog od nekih ranijih rekonstrukcija. Ta stara cigla, staro gvožđe i druge stare stvari su mi poslužile kao inspiracija za nacrt prve kućice za životinje, a onda logikom stvari: ideja je rađala ideju. Odnosno na taj prvi objekat za smeštaj životinja se spontano nadovezao nov prostor, potom smo prilikom posete Francuskoj videli nešto što bi i kod nas bilo primenjivo za smeštaj papagaja i tako redom. Do sada je završeno 95 odsto radova, a već imamo i neke nagoveštaje proširenja - objašnjava direktor Srednje poljoprivredne škole Predrag Savić.
Zahvaljujući pre svega, nesebičnoj podršci Zoološkog vrta na Paliću, u Šapcu su se nedavno naselili: 24 velika papagaja, par paunova, dijamantski fazan, zlatni fazan, morski prasići, dve minijaturne koze, kunići, zečevi i ukrasne kokoške. U najavi su i drugi stanovnici.
- Sa Zoološkim vrtom na Paliću smo sklopili Ugovor o saradnji. Oni su nam dosta pomogli i obezbedili ove životinje. Neke, kao što su nojevi, ćemo tek dobiti, a postojeća priča će biti zaokružena kada nabavimo i jedno magare i jednu srnu - kaže Savić.
Prilikom realizacije zoološkog vrta se pre svega razmišljalo o koristi tog prostora za pojedine obrazovne profile. Na ovom prostoru, koji će bez sumnje uskoro postati prava gradska atrakcija, praktičnu nastavu će moći da obavljaju zoo-tehničari, veterinarski tehničari, dok su tehničari hortikulture svoju umešnost već pokazali sređujući volijere.
-Razmišljalo se pre svega o unapređenju nastave i uključivanje naših učenika u rad za životinjama koje nisu svakodnevne, ali kao i sa Školom jahanja želimo da se povežemo i našu školu otvorimo prema svim našim sugrađanima ili gostima koji dolaze u ovaj grad - ističe Savić.
A koliko je Škola jahanja uspešno povezala ovu obrazovnu instituciju sa sugrađanima, možda najbolje govori podatak, da od 2013. godine od kada je počela sa radom do danas interesovanje za nju ne jenjava.
- Kod nas je uvek gužva. Vikendom imamo jutarnje termine, dok se radnim danima treninzi održavaju do 21 čas. Iskreno se nadamo da će do zime biti završen objekat gde će moći i po lošem vremenu da treniraju - ističe Predrag Savić i dodaje.
- Uspeh Škole jahanja dosta zavisi i od trenera. Kod nas sa polaznicima radi dobar stručnjak koji je nedavno završio obuku i u Francuskoj. Profesionalno usavršavanje i sticanje inostranog iskustva potenciramo i kod naših učenika. Duže vreme u nazad insistiramo na povezivanju sa školama van granica Srbije i sklapanju međunarodne saradnje. Nakon što su naši učenici bili u Nantu, rukovodstvo njihove škole očekujemo krajem juna, dok smo nedavno otvorili saradnju sa školom iz Maribora i njihovu posetu očekujemo u prvoj polovini jula - navodi Savić.
Sudeći po izgledu objekata i školske ekonomije, nagrada koje su učenici ove škole doneli sa republičkih takmičenja (podsećanja radi, na nedavno održanom državnom takmičenju veterinarskih tehničara, gde su bili i domaćini, pobedio je predstavnik šabačke poljoprivredne škole, dok su na republičkom takmičenju iz hortikulture održanom u Valjevu Šapčani osvojili drugo mesto), u rad i sređivanje Škole je uloženo mnogo rada i truda. Ono što ohrabruje, da u vreme opšte politizacije života, ova obrazovna ustanova uspehom može da se pohvali pre svega dobroj saradnji i koordinaciji posla unutar kolektiva.
- Sve što se radi radi se u interesu dece i škole, napokon i naših sugrađana. Mislim da politici ovde nema mesta, odnosno direktori škole ne bi trebalo da se bave istom već organizovanjem rada unutar same obrazovne ustanove- zaključuje Predrag Savić.
T. Trifković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa