11. jun 2015.11. jun 2015.
ODRŽANA 21. SKUPŠTINA GRADA

KRITIKE DOBRODOŠLE

Usvojen Plan detaljne regulacije Centra. -Šarene ploče, šarena laža, smatra Boban Birmančević iz SNS. Gradonačelnik tvrdi da opozicija nikada nije imala više prostora da kritikuje rad gradske vlasti i nada se da će one biti u najboljem interesu građana
Na 21. sednici Skupštine grada Šapca najvažnije tačke su bile Odluka o izradi Plana detaljne regulacije “Centar 1 ““ Centar 2“ i Odluka o većem obimu prava porodica sa decom. Takođe, usvojen je i izveštaj o radu zaštitnika građana za 2014. godinu.
Na samom početku, odbornik Demokratske stranke Srbije dr Aleksandar Pavlović, podneo je zahtev za dopunu dnevnog reda Inicijativom za imenovanje jednog trga ili ulice u Šapcu po Dragoljubu Draži Mihailoviću. Zahtev za dopunu imao je 11 glasova za i 9 protiv, što je bilo nedovoljno da bi se ova tačka uvrstila u dnevni red.
Odbornik Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić iskoristio je izlazak za govornicu da raširi poster sa izbornim rezultatom na nedavno održanim izborima u Mesnoj zajednici Majur.
Odbornici opozicije izneli su primedbe na Plan detaljne regulacije, kojim se predviđa uređenje trga. Podsetili su i da je nekada postojao plan da se na tom mestu izgradi podzemna garaža.
-Odustaje se od zaista dobre i ozbiljne investicije koja je 2013. godine bila zaokružena. Urađen je novi plan po kome će se za nekih 50 miliona dinara uraditi šarene ploče, što je još jedna šarena laža. Građani će biti uskraćeni za 300 parking mesta. Novih radnih mesta nema, kao ni novih investicija, rekao je odbornik Srpske napredne stranke, Boban Birmančević.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović godinu dana vrši ovu funkciju. Istakao je da za to vreme održano više zasedanja nego u prethodne tri godine. Smatra da opozicija nikada nije imala više prostora da kritikuje rad gradske vlasti, i da je to dobro.
-Očekujem da kritike budu realne, racionalne i u najboljem interesu građana. Završili smo posao oko deponije. Iskopali smo 50 kilometara kanala i time obezbedili meštane koji žive van grada. Bazen je izgrađen. Sledeće sedmice kreću radovi na gradskom trgu. To je moj rezultat za godinu dana. Slažem se da neko može da ima primedbe, ali one se ne odnose na moj rad. Ja ne mogu da se bavim prošlošću, nego da gledam u budućnost i radim. Sigurno će to prepoznati građani Šapca, rekao je gradonačelnik.
Prema Zelenovićevim rečima radi sve u interesu poboljšanja privredne aktivnosti u gradu, a dokaz za to su šest stranih i pet domaćih investitora u prethodnom periodu. Gradonačelnik očekuje još jednu veliku investiciju, ali kaže da ona ne zavisi samo od grada, nego i od podsticaja Vlade investitorima.
Usvojene su i odluke o sprovođenju javnih konkursa za imenovanje direktora Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem, i JP Radio televizija “Šabac“.
Kada se radi o povećanju obima prava sa decom, utvrđene su naknade za prvorođeno dete, za rođenje drugog i svakog narednog deteta u porodici i paket za novorođenče. Majke će za svoju prvu decu dobijati 15.000 dinara. Za drugo i svako naredno dete biće isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara za zaposlene i 15.000 dinara za nezaposlene porodilje. Paket za novorođenče sadrži opremu neophodnu za prve dane tek rođene bebe. Uručuje ga služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, prilikom posete bebe nakon izlaska iz porodilišta.
Opozicija je navela da su davanja u drugim gradovima mnogo veća na godišnjem nivou. Takođe su zamolili i da se od toga ne pravi politički marketing slikanjem prilikom uručenja paketa.
Polemike je izazvalo i usvajanje Izveštaja o radu zaštitnika građana Miloša Mijailovića. Odbornici opozicije su izneli primedbe da su mnoge stvari u ovom Izveštaju kontradiktorne. Većinom glasova ova tačka je takođe usvojena.
Jedna od usvojenih tačaka bila je i Odluka o pribavljanju građevinskog zemljišta u javnu svojinu na osnovu sporazuma sa vlasnikom.
Nakon što je direktorka Predškolske ustanove “Naše dete“, Marica Vuletić, podnela ostavku, razrešeni su članovi Upravnog odbora ove ustanove i imenovani su novi. Promenjen je i jedan član Školskog odbora Medicinske škole “Dr Andra Jovanović“. Utvrđeno je i da ulica koja izlazi iz Masarikove ulice, pored Ekonomske škole, ponese ime Ulica Stane Milanović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa