Инфо

(11. јун 2015.)
СА ТАЊОМ РАДОВАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИЦОМ ГО ИНИЦИЈАТИВА „СЕЛО-ГРАД“ И ОДБОРНИЦОМ У СКУПШТИНИ ГРАДА ШАПЦА, О САДРЖАЈУ И ДОСТУПНОСТИ КУЛТУРЕ, ПРОСВЕЋЕНОСТИ НАСУПРОТ ПРИМИТИВИЗМУ И ОДГОВОРНОСТИ ПРЕМА ГРАЂАНИМА

ИНИЦИЈАТИВА ХРАБРИ И СЕЛО И ГРАД

Шабац је одувек предњачио у новинама и пленио господским духом. Али Шабац је чувен и по селима чија је традиција уткана у душу српског народа. Зато желимо иницијативу и за град и за село. Наше активности усмерене су ка обичном човеку, делујемо у интересу грађана Шапца, а не партијских централа, каже Тања Радовановић у разговору за „Глас Подриња“
Као професор у Музичкој школи, дуго сте присутни у културним токовима града. Каква је, према Вашој оцени, позиција културне делатности у Шапцу?
- Културна делатност у Шапцу је присутна, али постоје значајни капацитети да се она поправи, надогради и доведе на ниво какав Шабац заслужује. Проширење културне делатности, њено омасовљење и доступност свим грађанима Шапца, део је мог посла као саветнице градоначеника за културу. Нико не може оспорити потребу Шапчана за културом. Грађани Шапца су „талентовани“ да препознају праве вредности и одвоје их од лажних представа. То ме мотивише да трагам, сазнајем и указујем.
Зашто нам је култура неопходна? Да ли је духовни преображај темељ или круна у развоју појединца и друштва?
- Ако се сетимо златног Јевремовог доба и Малог Париза, онда је јасно шта нам култура значи. Култура је незаменљиви сегмент друштва и темељ поједница. Културним дометом меримо степен зрелости друштва. Кроз резултате у култури можемо оценити достигнућа у привреди, образовању, здравству. Ако тако посматрамо, култура је круна развоја појединца и друштва.
Генерално, културних садржаја има, али су доступни малом броју људи. Како културу приближити свима?
- У настојањима да управо ту допринесем, добила сам подршку градоначелника. Основни задатак је да културну понуду обогатимо и понудимо је грађанима, да у широкој културној палети свако пронађе предмет свог интересовања. Циљ нам је да наша деца посећују Позориште, Музеј, Библиотеку, биоскоп... Настојаћемо да ученици сваке сеоске основне школе најмање једном током полугодишта посете неку од културних установа у Шапцу. Ако могућности дозволе, и у другим градовима.
Грађанима се нуде садржаји непримерени у сваком смислу. Границе духовном понирању више не постоје. Да ли је могуће и на који начин одупрети се агресивном примитивизму?
- Сведоци смо таблоидизације живота, медијске инвазије ријалити програма, где нам особе врло често сумњивих биографија сервирају вредносне критеријуме у облачењу, комуникацији, понашању... Нажалост, ови садржаји заузимају ударне телевизијске термине и насловне стране. Уместо у породичном амбијенту и посвећени едукативним садржајима, људи су често изложени примитивизму и простоти. Томе се можемо и морамо одупрети зарад младих јер смо дужни да им понудимо садржаје и програме којима ће обогатити сазнања. Изрека каже: „ Зло ће победити, само ако добри људи ништа не учине“. Ја сам сигурна да у граду Шапцу има много добрих, паметних и креативних људи, спремних и вољних да учине тај корак.
Како се приближити младима, указати на темељне вредности у одрастању, васпитању, образовању, комуникацији?
- Деца и омладина су наше богатство. Они су као младе биљке изложене ветровима. Наш задатак је да их заштитимо од примитивних садржаја, компјутерских игрица које симилирају насиље и убијање, лоше музике, филмова који обилују агресијом. Не можемо побећи од чињенице да технологија напредује и да технолошка достигнућа морају бити доступна и нашој деци, али морамо им понудити програме који ће привући њихову пажњу. Наравно да техника треба да буде у функцији њиховог образовања, информисања и брже комуникације, али никако свет коме ће се потпуно предати. Ту је драгоцена улога породице, вртића, школе, установа и институција које ће младима понудити културне, образовне и спортске садржаје. Креативне обавезе су начин квалитетно проведеног времена, које неће „појести“ рачунари и мобилни телефони. Посебно би требало истицати младе људе који у својим областима постижу значајне резултате и указивати на њих као на добре примере и узоре.
Чини ли Вам се да друштвена стварност демантује решења?
- Тако је само на први поглед. Глобализација, присутна и у култури, наметнула нам је велику брзину протока информација. То морамо претворити у предност. Чињеницу да све новине у свету готово истовремено можемо имати и на нашем културном менију, омогућавају нам да изаберемо најквалитетније садржаје за наше грађане. У погледу развоја културних делатности, осмислила сам програм у пет тачака, који је основ деловања на пољу културе. Све појаве у друштву морамо прихватити тако да оно што је добро применимо, а лоше покушамо да изолујемо. Сигурно је да нас на пољу подизања културне свести очекује велики посао. Култура није само музика, позориште, слике и фотографије. Култура се огледа кроз наш целокупни живот. То је слика наших односа у породици, комшилуку, насељу, селу. Култура је и однос према животињама, природи. Лепо уређена дворишта и улице говоре о нашој култури.
Како ћете мотивисати људе да не буду само конзументи повремених културних садржаја већ и њихови ствараоци?
- Иницијатива „Село-град“ залаже се да услови живота у селу, у свим областима, буду као у граду. Култура у селима је увек постојала. Она није резервисана само за градску средину. Грађани свих наших села имају право и потребу да развијају културни живот, а наша је обавеза да им помогнемо у стварању услова за то. Села су увек била инспирација многим културним ствараоцима. Наша Иницијатива се залаже за то да се села и град приближе на тај начин што ће путна инфраструктура бити поправљена, што ће свако село имати улично осветљење, спортске терене, сале за културне догађаје, просторе за дружење. Зато политика Града Шапца има нашу подршку. Настојимо да омогућимо људима да живе у раде у селима, да се деца школују, да ту оснивају породице. Желимо да створимо услове да људи у свом селу развијају своје уметничке квалитете, да у својој средини проналазе инспирацију за рад. Моја врата су отворена за све који имају идеје и планове за допринос развоју културног живота. У протеклом периоду организовали смо неколико концерата у селима, са истакнутим шабачким уметницима, што су грађани одлично прихватили. Посећеност је била изузетна. Ове активности нису део дневнополитичког фолклора нити се организују само у оквиру предизборних активности. Наш план је да то буде континуирана акција у развоју културног живота грађана. Такође, желимо да афирмишемо уметнике из нашег града, а не да доводимо „уметнике“ за које се везују разни пороци, од дроге па даље, само да би се остварио неки политички поен. Нећемо се зауставити на концертима, већ ћемо активности проширити и на друге културне садржаје.
Као учесница у политичком животу Шапца, како ћете допринети да Шапчани боље живе?
- Политика је мој живот. Нажалост, политика је на лош начин ушла у животе наших грађана. Иницијатива „Село-град“ је створена као сервис обичног човека. Наш идеал Шабац Шапчанима, село домаћинима, остварујемо учешћем у градској власти. Грађани су препознали нашу енергију, не може их нико преварити. Иницијатива има најактивнији одборнички клуб, нико као ми није покренуо толико реалних иницијатива, прихватљивих и практичних, које позитивно утичу на живот грађана и у граду и у селу. Спремни смо за локалне изборе, имамо кадрове, идеје, планове о граду и селима. На изборе нећемо сами, јер желимо да спојимо наше чланове, који у великом броју нису припадали ниједној политичкој организацији, са прекаљеним политичким „вуцима“, а онда да остваримо наш основни политички циљ, а то је да политичке партије делују у интересу грађана Шапца, а не у интересу својих централа.

Најновији број

13. јун 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa