11. jun 2015.11. jun 2015.
ZNAK PAŽNjE ZA DAVAOCE KRVI

ŠAPČANI SU HUMANI

Povodom 14. juna, Svetskog dana davalaca krvi, zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić, u ponedeljak je, u Dunjića kući organizovao prijem za 12 Šapčana koji su se za humani gest odlučili više od 50 puta. Davaocima su tom prilikom uručeni satovi, kako je rečeno, kao znak pažnje, a ne kao nagrada.
-Kao i mnogi drugi i ja sam prvi put krv dao u 4. godini srednje škole. Nakon toga, drugu u vojsci je bila potrebna. Kasnije to postane neki vid potrebe i ako ne možete da pomognete na drugi način, možete ovako. Inače, u Šapcu odlično okupljaju ljude oko ovakvih akcija, rekao je Goran Bajević, koji je dragocenu tečnost donirao 50 puta.
Nemanja Pajić je istakao da zahvaljujući službi transfuzije i Crvenog krsta Šabac nema problema sa nestašicom krvi, kao i da oni kojima je krv potreba ne treba da brinu zahvaljujući humanim ljudima. Zamenik gradonačelnika je rekao da je ovaj način najmanje što gad može da učini da im se zahvali i promoviše njihov rad.
Mitko Brajić, načelnik odeljenja transfuzije Opšte bolnice Šabac, zahvalio se svim donorima i najavio buduće akcije.
-Cilj našeg rada je obezbeđenje dovoljnih rezervi krvi. Pred nama su letnji meseci kada je tradicionalno nestašica. Zajedno sa Crvenim krstom imamo planove. Velika gradska akcija bi trebala da se održi 31. jula i očekujemo dobar odziv, rekao je Brajić.
Na prijemu su bili prisutni i predstavnici Crvenog krsta i zdravstvenih ustanova u Šapcu. Koliko su Šapčani humani ilustrovao je dr Miloš Ranković iz Opšte bolnice, koji je ispričao da je nedavno jednoj pacijentkinji bilo potrebno čak 30 boca retke, 0 -, krvne grupe, ali da su to uspeli da obezbede. Pri tom je istakao da bi to bio problem i za mnogo veće zdravstvene centre od Šapca.
Svetski dan davalaca krvi u Šapcu je obeležen 12. put na ovaj način. Od 2004. godine, do sada podeljen je 201 časovnik.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa