11. jun 2015.11. jun 2015.
MINISTAR SERTIĆ U KOCELjEVI

POMOĆ ZA PRIVREDNE INVESTICIJE

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić je prošle nedelje u Koceljevi potpisao ugovor o državnoj pomoći sa predstavnicima lokalne samouprave i fabrike “Karina moda“ vredan milion i 32 hiljade evra. Država će ovaj iznos, koji predstavlja 48 odsto ukupnog ulaganja za izgradnju novog pogona fabrike obuće u Koceljevi i otvaranje 220 novih radnih mesta, izdvojiti u četiri tranše.
Prema rečima ministra novac koji država dodeljuje namenjen je za proširenje osnovnog biznis modela.
- To nisu pare koje je država poklonila nekome već se investitor obavezuje na proširenje osnovnog modela. Na osnovu biznis plana koji je dostavila kompanija ulaganja su 1,5 miliona evra, najmanje 220 radnih mesta mora da bude uposleno, kompanija se obavezala da u periodu od tri godine nakon procesa završetka tih pripremnih radova, odnosno dostizanja punog kapaciteta zaposlenih, najmanje 20 odsto više od minimalnog dohotka isplaćuje svojim radnicima. Investicije koje su upisane moraju biti sprovedene. Mi na ovaj način dobijamo to da će nama ova firma da plaća svoje doprinose i poreze, u mnogo kraćem roku od onoga što se mi obavezujemo u ugovorima sve pare će biti vraćene državi, a firma nastavlja da radi, ljudi primaju plate - rekao je Sertić.
Nakon potpisivanja ugovora direktor “Karina mode“ Dejan Čobanov istakao je da je siguran da će uz podršku opštine i kvalifikovane radne snage, po kojoj je ovaj kraj poznat, proizvodnja dostići nivoe koji će omogućiti rast a samim tim i nova zapošljavanja u budućnosti.
Narodni poslanik u republičkoj skupštini i predsednik SO Koceljeva Veroljub Matić istakao je da je potpisivanje ugovora značajno za ovu opštinu jer omogućava izgradnju fabrike i otvaranje novih radnih mesta.
- Za nas je ovo veliki dan jer dobijamo fabriku, dobijamo veliki broj zaposlenih, prvenstveno sa ove teritorije. 50 radnika je već zaposleno u ovoj firmi i ja se nadam da ćemo ubrzo zaposliti još radnika do cifre od 220 ljudi, plus u nekoj drugoj fazi do 400. To je za Koceljevu od neprocenjive važnosti i veliki pomak. Ali to je sjajno i za Srbiju. Mi kao opština smo učestvovali u dovođenju investitora a Vlada Republike Srbije je prepoznala da je to dobra investicija- rekao je Matić.
Predsednik ove opštine Dušan Ilinčić ocenio je da je Vlada pokazala da ima sluha i za male opštine te da podstiče da se u njima privrednici zadrže i razvijaju svoj kapital.
Sertić je napomenuo da se bez konkretnog rada sa privrednicima na terenu ne može očekivati zapošljavanje i da je neophodno osluškivati njihove namere, zajedno sa njima kreirati i realizovati ideje.
- Kada imate takav ambijent, čak i u jednoj maloj opštini kao što je Koceljeva, imate veliki broj privrednih subjekata koji osim što funkcionišu proširuju svoje kapacitete. Vlada nastavlja politiku podrške investitorima. Važno nam je da sve investicije koje podržavamo budu dobro realizovane jer ćemo voditi strogu kontrolu. Gotovo 60 ugovora je raskinuto ali je na sreću daleko veći broj onih koji se poštuju i to je dobro jer imamo ozbiljne i kredibilne investitore sa kojima možemo da sarađujemo - rekao je ministar i podsetio na novi zakon o ulaganjima koji će u potpunosti izjednačiti domaće i strane investitore kojim će, kako je istakao, na još jedan institucionalan način biti potpuno uokvirena ponuda i prezentacija države kao dobre investicione destinacije.
Koceljeva primer domaćinskog ponašanja
Privreda u koceljevačkoj opštini je izvozno orjentisana i ostvaruje pokrivenost uvoza izvozom sa gotovo 200 odsto, dok je taj procenat na nivou države nešto veći od 70. Prema zvaničnim podacima na njenoj teritoriji funkcioniše oko 300 preduzetničkih radnji i 80 preduzeća koja opstaju i u uslovima teške ekonomske krize. Godišnji prosek nezaposlenih je oko 1,6 hiljada dok je broj zaposlenih oko 1,8 sa tendencijom rasta.
Boraveći u Koceljevi ministar Željko Sertić je izjavio da je ova opština pravi primer domaćinskog ponašanja i da, na žalost, nema mnogo takvih koje razumeju kolika je važnost čelnika opštine u dovođenju investitora, rešavanju problema...
- Ne može opština sve da reši ali može da bude neko kome preduzetnik može da se obrati. Ne mogu vrata predsednika opštine da budu zatvorena za razgovore, konsultacije...Ekonomija je temeljna stvar na čemu gradite sve druge odnose i sav društveni život jedne opštine temelji se na tome da li imate razvijenu ekonomiju i privredni život. Koceljeva ima 39 ili 40 miliona dolara izvoza iz opštine a samo 19,5 miliona je uvoz. To je takav odnos koji nema više od 5-6 opština u Srbiji - rekao je Sertić nakon posete fabrici nameštaja “Pemi- stil“ d.o.o. koja proizvodi uglavnom trpezarijski nameštaj od masiva do iverice. Ovo preduzeće, u kojem egzistenciju trenutno ostvaruje 40 radnika, ima zaokružen proces proizvodnje a proizvodi su namenjeni kako za domaće tako i za strano tržište u odnosu 30:70 u korist izvoza.
Ministar je posetio i gradilište najveće fabrike za proizvodnju pirotehničkih sredstava na Balkanu i u Evropi. Preduzeće “Balkania“ L.T.D. se zasniva na mešovitom slovenačkom, srpskom, nemačkom i kineskom kapitalu. Vrednost ove investicije i ulaganja u fabriku koja se prostire na šest hektara je oko tri miliona evra a celokupna proizvodnja namenjena je inostranom tržištu. Investitor se nada da će otvaranje fabrike, u kojoj će posao u prvoj fazi dobiti 150 radnika dok će taj broj u punom kapacitetu proizvodnje dostići 250, biti do kraja jula meseca.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa