27. maj 2010.27. maj 2010.
UZROCI I POSLEDICE DOMAĆE VALUTE

DINAR JE SLIKA DOMAĆE PRIVREDE

Samo u prošloj nedelji Narodna banka Srbije je prodala 180 miliona evra da bi sprečila prevelike dnevne fluktuacije dinara. Stručna javnost je podeljena o tome da li bi bilo bolje da je kurs fiksni, ali ono što je sigurno i u čemu se svi odreda slažu dinar samo pokazuje u kakvom se stanju nalazi srpska privreda
Konstantan pad dinara poslednjih dana zabrinuo je čak i večite optimiste. U javnosti se vode široke rasprave o uzrocima i posledicama pada domaće valute. Raspreda se naširoko o tome da li bi bolje bilo da imamo fiksiran kurs ili da nastavimo politiku fluktuacije, na osnovu ponude i tražnje deviza. Bez obzira na sve vrste dilema, a nije ih malo, dinar je verna slika domaće privrede, što je posebno došlo do izražaja u ovo krizno vreme.
Ne znam šta se događa, ali znam samo jedno da kada dinar pada, “padam“ i ja, kaže Šapčanin Dragan Nikolić. Uzeo sam kredit pre dve godine i rata mi je bila ispod 5.000, a sada 6.600 dinara. Da ne govorim o tome da mi se plata nije pomerila. Ko će me ubediti da je 25.000 dinara bilo isto pre dve godine i sada? To je taj naš realni život. Može da priča ko god šta hoće, mogu stručnjaci da analiziraju koliko ih volja, ja znam da iz dana u dan sve teže živim. Isto i većina mojih prijatelja. Obični ljudi su zaista u nezavidnom položaju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa