18. jun 2015.18. jun 2015.
PLANINARSTVO

VALjEVO ŠARM LEPOTE

Nedelja, 21. jun, prvi letnji dan 2015. godine, sa nešto nižom temperaturom od proseka za ovo doba godine, koja odgovara šabačkim planinarima, članovima planinarskog društva “CER“ koji su se tog jutra uputili ka Valjevu i njegovom okruženju.
Posle jednosatne vožnje bus, prepun planinara, ulazi u Valjevo, neki od njih nisu se još rasanili, onako bunovni izlaze i kreću ka brdu Kličkovac, ne kome je pred kraj Prvog svetskog rata 1813. vojvoda Jakov Nenadović sagradio kamenu kulu, radi jačanja nadzora nad Valjevom. U to vreme vojvoda Jakov bio je ministar unutrašnjih dela ustaničke Srbije!
Posle obilaska kule Šapčani kreću šetnjom kroz Tešnjar, stari deo grada Valjeva, a potom posećuju Hram Svetog Vaskrsenja, koji je još u gradnji, koji pleni pažnju posetilaca svojom grandioznošću.
Napuštajući Valjevo, na obližnjem brdu iznad grada, ponovo se zaustavljaju kako bi “napravili“ koji snimak ispred spomenika podignutog u slavu narodnom heroju Stevanu Filipoviću ““ Fići, šireći podignute ruke u vis sa stisnutim pesnicama govoreći: “Svi smo mi Stevan“!
Sledi poseta manastiru Ćelije, podignut u četrnaestom veku, smešten u klisuri reke Gradac, u jednoj dubodolini, obraslom gustom šumom, kome se sada stiže asfaltnim putem udaljen od glavnog puta oko dva kilometra. Do manastira se može stići nešto kraćom prečicom prelazeći 930 stepenika, u jednom pravcu, i nešto strmijim predelom šume! Manastir je predivan, veličansven, pored koga je sagrađena železnička pruga Beograd ““ Bar.
Klisura Gradac je prirodno dobro, pod zaštitom države, kroz koju protiče reka Gradac, rezervat biljnog i životinjskog sveta. Reka Gradac postaje od reka Bukovske reke i reke Zabave. Dužina reke Gradac je 28 km. Prvih 14 km su u vreme leta bezvodni ili sa minimalno vode i taj predeo nosi naziv Suvak. Drugi deo reke Gradac, u dužini od četrnaest kilometara, je bogat vodom i sa ušćem u Valjevu, gde se uliva u Kolubaru!
Na udaljenosti od oko 3 kilometra, od pomenutog manastira Ćelije, je manastir Lelić, zadužbina upokojenog vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira, u kome se nalazio kivot sa moštima upokojenog vladike Nikolaja, čije mošti su 12. maja 1992. g. prenete iz manastira Sv. Sava u Libertvilu, država Ilionis, u SAD.
Poseban užitak za šabačke planinare bila je poseta Brankovini, i brankovačkoj crkvi, podignutoj u slavu Arhanđela 1830. godine, pored nje su brojni spomenici porodice Nenadović i poznate i omiljene pesnikinje Desanke Maksimović (1898 - 1998) akademik, pored čijeg spomenika je izveden recital njenih pesama, od strane članova planinarske družine!
M.Botić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa