18. jun 2015.18. jun 2015.
DRUGA BALERINA SRBIJE

IZ DNEVNE SOBE PO MEDALjU

Šabac od prošle sedmice ima i balerinu kojom može da se ponosi. Jedanaestogodišnja Tara Cvetković osvojila je drugo mesto na republičkom takmičenju u Beloj Palanci u kategoriji srednjeg uzrasta, u modernom baletu. Tari je ovo bilo prvo takmičenje, a uspeh je postigla zahvaljujući talentu, želji i ljubavlju prema baletu. Uslove za rad, praktično, i da nije imala. Za takmičenje se spremala u svojoj dnevnoj sobi.
-Pre godinu dana iz Pirota je u Šabac došla Gordana Ivanković. Bilo je i ranijih pokušaja, ali je Tara sve to prevazišla. Sada ima odličnog učitelja, ali su uslovi jako teški. Prostor koji trenutno imaju nekada mogu da koriste samo 10 ili 15 minuta. Goca je radila pokrete za takmičenje, a Tara je vežbala u dnevnoj sobi, priča Tarina majka, Biljana Katanić.
Ipak, ova devojčica uspela je da zadivi dve primabalerine u žiriju u Beloj Palanci. Igrala je solo tačku, a bolji od nje bio je samo duet iz Obrenovca, koji je već šesti put učestvovao na ovom takmičenju.
-Bela Palanka umire kao grad, ali sve ulažu u kulturu. Besplatan im je sport za decu, kao i škola baleta, koja je odlična. Sva tri njihova ansambla odnela su prva mesta. Tamo su nas divno dočekali i pored nagrade Tara je stekla i nove drugove, priča Biljana.
-Prvo veče sam nastupila, a ujutru su saopštili ko je slobodan da ide kući. Prvo sam čula da nisam među onih dvoje, troje koji mogu da pobede i rastužila se. Međutim, drugo veče su me pozvali da dođem po nagradu, kaže Tara.
Prvi nastup je imala na otvaranju Kapitol parka. Najveći aplauz dobila je kada je u Noći kupovine zaigrala po ogromnom pljusku. Ipak, ona nije odabrala slučajno baš ovu umetnost. Može se reći da joj je zapisana u genima.
-Balet volim oduvek. Mama je bila balerina u Mostaru. Treniram još i voltižovanje. To je izvođenje različitih pokreta na konju u pokretu. Pored toga, odličan sam učenik OŠ “Nikolaj Velimirović“, svake godine. Volela bih da jednog dana budem balerina assoluta, to je iznad primabalerine, navodi Tara i dodaje da više voli klasičan balet od modernog jer se igra u špic patikama.
Biljana objašnjava da je obično potrebno nekoliko meseci vežbe da bi se zaigralo u ovim patikama, ipak Tari je to uspelo kada ih je prvi put obula. Svoje nove patike dobila je od Vesne Lazić iz Kulturnog centra, dok su prethodne nabavile polovne.
-Sticajem okolnosti, jedan Tarin nastup su videli nastavnici iz baletske škole “Luj Davičo“ iz Beograda. Rekli su da se takav talenat rodi kod jednog deteta u milion. Mogla bi da bude njihov vanredni učenik, ali kada bi imala sponzora, jer su školarine ogromne. Nadamo se da će neko prepoznati njen talenat, kaže Biljana.
Njih dve se bore, ali su same i od jedne plate treba isplatiti sve obaveze i kredite. Za sada pomoć stiže u vidu sale koju će Tara i još osmoro dece koji igraju sa njom da koriste besplatno.
Predsednik Mesne zajednice “Žika Popović“, Jovan Radišić, ponudio je prostoriju od osamdesetak kvadrata u Domu MZ, koja je oduševila Tarinu učiteljicu baleta.
-Dogovorili smo se da će ovde vežbati od septembra. Pomoći ćemo svakom kome možemo, a posebno talentovanoj deci. Nadamo se da će ovde zaživeti prava škola baleta, jer tako nešto još nemamo u gradu, ističe Radišić.
Tari ovaj gest mnogo znači, ali ovo je tek početak borbe da mala balerina dobije tretman kakav zaslužuje.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa