18. jun 2015.18. jun 2015.
FILMSKI KARAVAN

SLOBODNA ZONA

Deseti, jubilarni filmski festival „Slobodna zona“, koji je održan u novembru prošle godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, videlo je preko 23.000 posetilaca. U maloj sali Kulturnog centra u Šapcu, od 15. do 19. juna, publika je imala priliku da besplatno pogleda pet filmova, od kojih su tri dokumentarna i dva igrana: „So zemlje“ Vima Vendersa, „20.000 dana na Zemlji“ Ijana Forsajta i Džejn Polard, „Omar“ Hania Abu-Asada, „Dolazimo kao prijatelji“ Huberta Saupera i film Benedikta Erlingsona „O konjima i ljudima“.
Prvog dana, prikazan je dokumentari film Vima Vendersa „So zemlje“, koji je, prema glasovima beogradske publike, proglašen za najbolji. Reč je o 40 godina života i rada Sebastiaoa Salgada, iz perspektive njegovog sina i saputnika Džulijana i Vima Vendersa kao kolege fotografa.
„20.000 dana na Zemlji“ Ijana Forsajta i Džejn Polard je film koji pruža uvid u umetnički proces, bavi se pitanjima šta je to što nas čini ovakvima kakvi jesmo i slavi preobražaj koji donosi kreativnost. Muzičari Bliksa Bargeld i Kajli Minog se prisećaju zajedničke saradnje, a Nik Kejv, kao pisac i narator, otkriva svoj pogled na svet, život i stvaralaštvo. Film je dobio naziv po belešci na margini Kejvove knjige pesama u kojoj je, u jednom trenutku, sabrao sve dane svog života.
„Omar“ reditelja Hania Abu-Asada je napet triler o izdaji, navodnoj i realnoj, u okupiranim delovima Palestine.
„Dolazimo kao prijatelji“ proslavljenog dokumentariste Huberta Saupera daje šokantan i dubok uvid u konture savremenog kolonijalizma. Kineska kompanija izvlači 300.000 barela nafte dnevno dok lokalno stanovništvo umire od trovanja vode izazvanog rafinerijom. Film nas susreće sa Sudancima različitih mišljenja i stavova, radnicima Ujedinjenih nacija, starešinom koji je protiv svoje volje prepisao 600.000 hektara komunalog zemljišta i finansijerima Sudanskog investicionog samita koji stavlja u fokus otvoren plan koji ima za cilj posedovaanje Afrike.
„O konjima i ljudima“, debitantsko ostvarenje reditelja Benedikta Erlingsona predstavlja svojevrsnu odu komleksnom odnosu između ljudi i konja na Islandu. U izmeštenom seoskom okruženju, ljubav se “krčka“ između Kolben i Solveg, ali i između njihova dva konja, što dovodi do serije smešnih, tragičnih i erotičnih situacija.
- Filmski festival “Slobodna zona“ je, i ove godine, krenuo na turneju kroz 40 gradova Srbije, od kojih je jedan Šabac. Realizaciju Turneje podržali su Erste banka i Mouvies that matters. Zahvaljujemo šabačkoj publici i pozivamo je na druženje i sledeće godine, poručuje Branko Božić, realizator programa u Kulturnom centru.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa