18. jun 2015.18. jun 2015.
MOBILNI AUTOBUS INSTITUTA ZA TRANSFUZIJU KRVI SRBIJE POSETIO ŠABAC

KAP ZA SPAS

U sklopu letnje kampanje Instituta za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa Crvenim krstom Srbije mobilni autobus posetio je proteklog petka i Šabac. Kampanja ima za cilj, po rečima koordinatora Dušana Serafimovića iz Instituta za transfuziju krvi, prevazilaženje deficita koji se tradicionalno javlja u letnjim mesecima.
- Moram da pohvalim ljude iz Crvenog krsta Šabac i sve građane Šapca, da im se zahvalim na konstantno velikom odzivu koji pokazuje neophodnosti i potrebi za dobrovoljnim davanjem krvi. Kao što znate svako davanje krvi znači jedan život više za nas. Nadam se da će se i danas nastaviti uspešno kao što je i do sada bilo - rekao je Serafimović.
Građani Šapca i ovoga puta pokazali su svoju humanost na delu tako da je u periodu od 10 do 16 časova po podne prikupljeno 75 jedinica krvi.
- Jednostavno možda nekome to treba. Meni ne treba. Imam i viška. Vidi se po meni. Davao sam ranije krv pa jedan izvestan period nisam. Videh autobus i svratih. Nisam imao ni dokumenta pa sam zvao kući da mi žena da matični broj. Sve se može kad se hoće. Dobra provera i zdravlja. Sto dvadeset kila, sto trideset sa devedeset pritisak. Znači, sve dobro ““ uz osmeh dodao je Zoran Mihajlović Doda.
Pored letnje kampanje i zimska je posvećena akcijama po gradovima Srbije, dok se prolećne i jesenje realizuju po srednjim školama.
- Uvideli smo potrebu za uključivanjem mladih, njihovom edukacijom o neophodnosti davanja krvi tako da mi zbog toga sprovodimo akcije u srednjim školama, odnosno četvrtim godinama, kada postaju punoletni, kada počinju sami da donose odluke za svoje živote. Jedna od tih odluka može biti da daju krv, da time učine nešto lepo. Zbog toga pokušavamo da u najranijem periodu utičemo na njihovu svest, da shvate da je neophodno dati krv. Vodim se u tim pričama i ličnim primerom jer sam i ja dobrovoljni davalac krvi a ne samo neko ko zastupa tu ideju. Edukacije su se pokazale korisnim tako da imamo trend porasta novih redovnih dobrovoljnih davalaca krvi ““ istakao je Serafimović.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa