18. jun 2015.18. jun 2015.
OBJAVLjENI PRELIMINARNI REZULTATI ZAVRŠNOG ISPITA ZA ĐAKE OSMOG RAZREDA

KORAK BLIŽE KA SREDNjOJ ŠKOLI

Dvadeset jedna škola na teritoriji Šapca, Koceljeve, Vladimiraca i Bogatića, 1.700 osmaka, 5.100 pregledanih testova, bez prigovora na rad školskih komisija rezultat su proteklog perioda. Poruka svima da se samo čitanjem sa razumevanjem bilo kog zadatka može stići do dobrih rezultata
Posle trodnevne neizvesnosti tokom polaganja završnog ispita šabački osnovci mogli su bar na trenutak da odahnu prošlog petka kada su izašli preliminarni rezultati završnog ispita. Opšti je utisak da na terenu koji pokriva Okružna upisna komisija, a to je dvadeset jedna škola, nije bilo nikakvih neregularnosti.
- Obuke koje radimo svake godine značajno podižu kvalitet razmišljanja kolega koji pristupaju ovom poslu. Opšti utisak je da je u svim školama samo dežurstvo proteklo na vrlo profesionalnom nivou. Nastavnici su zaista vrlo, ozbiljno to odradili kao i supervizori. takođe. Nemamo nijedan prigovor na Okružnu komisiju. Čak ni u školama nije bilo osnova za prigovore na školskim komisijama. Tek ponegde po neko. Taj posao kome smo bili posvećeni punih petnaestak dana dosta ozbiljno je urađen - rekla je Snežana Jadranović, presednica Okružne upisne komisije.
To potvrđuje i činjenica sa sastanka Okružne upisne komisije proteklog ponedeljka na kojoj nije bilo nijednog prigovora na rad školskih komisija.
- Kada smo analizirali greške koje su moguće prilikom pregleda samo osam testova je imalo eventualno neku greščicu u unosu broja bodova, tabelu ili eventualno zbiru. Sve to smo rešili jer smo uočili prilikom unosa. Pregledano je pet hiljada i sto testova, a na završni ispit od hiljadu sedamsto učenika nije izašlo samo trinaestoro. Od toga jedna devojčica je bila sprečena zbog boginja. Ona će izaći u avgustu na završni ispit. Preko škola insistiraćemo da i ostala deca ipak izađu u avgustu jer tek sa završnim ispitom oni su završili školu, a i što se bez uverenja o položenom završnom ispitu nikada se ne mogu upisati u srednju školu.
Kao i prethodnih godina mišljenje učenika je da im je test iz matematike bio najteži dok su rezultati iz srpskog jezika i kombinovanog testa bili skoro ujednačeni.
- Matematika jeste tema i biće tema sigurno u svim školama. Zanemarujući sve ono što učenici kažu vidi se da je u tom testu zaista bilo prostora da svaki učenik shodno sopstvenim kapacitetima, postignućima, odnosno oceni koju imaju iz matematike, i nekim očekivanjima šta je to što učenik osmog razreda treba da zna, onda je zaista bilo prostora da svako od njih napravi neki rezultat. Zadatke sam uporedila sa našim standardima koje imamo vezano za matemetiku i podeliću mišljenje jednog kolege koji mi se javio i rekao da nikad bolji test iz matematike nije bio i da je to zaista nešto čemu smo mi svih ovih godina težili. Ako bi se uputili u analizu bilo je jedno šest zadataka koje su mogli da rešavaju i učenici četvrtog razreda. Većina je zahtevala samo razmišljanje, kao i osnovni nivo znanja. Učenici su se možda malo uplašili težine zadataka ili je možda nama poruka da sa učenicima treba još više da radimo na dobrom iščitavanju uslova koji neki zadatak daje. Što se tiče srpskog jezika i naš grad i subregion je vrlo blizu onog što je opšti utisak u Srbiji a to je da su učenici najbolje uradili test iz srpskog. Nije bilo iznenađenja. Nije bilo zadataka koji i tipski nisu bili predmet rada kroz pripremnu nastavu. U testu za srpski jezik poslednji zadatak je bio najzahtevniji ali on definitivno i treba da naparvi razliku između onih učenika koji su napredniji.
Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni danas. U petak i subotu, 26. i 27. jula, učenici će popunjavati liste želja do 15 časova.
- Učenici sve šifre moraju tačno uneti onako kako stoji u konkursu. Preporuka je da što bolje iskoriste taj prostor u obrascu za prijavljivanje koji sadrži dvadeset rubrika. Ne moraju da ih sve popune ali moraju da imaju više opcija.
Konačan raspored po školama i obrazovnim profilima biće istaknut 5. jula. Prvi upisni rok u srednje škole realizovaće se 6. i 7. jula, a drugi dva dana kasnije, 9. jula.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa