18. jun 2015.18. jun 2015.
ZAVRŠEN 21. FESTIVAL RUŽA U LIPOLISTU

ČUVARI TRADICIJE I LEPOTE

Koncert „The Frajli“ i ruže na poklon Šapčanima. Etno i književno veče u Lipolistu. Nagrada Festivala za najbolji asortiman u proizvodnji ruža Srednjoj poljoprivrednoj školi sa domom učenika Šabac. Prsten prijateljstva novinarki Tanji Peternek Aleksić
U zemlji ruža/Valja vredno raditi. Biti vazda na nogama/Imati duge ruke, napisala je književnica Tanja Kragujević u svojoj pesmi „Zemlja ruža“. Koliko su vredno radili organizatori 21. festivala „Ruže Lipolista“ u periodu od prošlog do ovog juna, najbolje ilustruje podatak da se u dvorištu OŠ „Vojvoda Stepa“ u Lipolistu ove subote okupio rekordan broj izlagača, u petak veče u dvorištima porodica Topalović i Marinković nije manjkalo posetilaca, a da je nastup „The Frajli“ u šabačkoj pešačkoj zoni, prošlog četvrtka bio jedan od posećenijih skupova ove godine. Najboljima su i ovaj put dodeljene Festivalske nagrade u nekoliko kategorija.
Šapčanima ruže i muzika
Tradicionalnom raspodelom 1.000 ruža našim sugrađankama i prigodnim kulturno umetničkim programom na bini ispred Kulturnog centra, prošlog četvrtka, svečano je otvoren 21. festival posvećen kraljici cveća. Pre nastupa učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i recitatora, objedinjenog nazivom „Samo da ruže lepše cvetaju i mirišu“, posetiocima se ispred pokrovitelja manifestacije grada Šapca obratio zamenik gradonačelnika i predsednik organizacionog odbora Festivala Nemanja Pajić. Kao poklon sugrađanima za kraj prvog festivalskog dana na bini ispred pošte upriličen je koncert novosadske grupe „The Frajle“.
- Naš Festival „Ruže Lipolista“ ima veliki potencijal, ekonomski i turistički. Grad to prepoznaje i daje podršku vrednim proizvođačima cveća iz Lipolista i drugih mesta. Ovo je prilika da se razmene iskustva i znanja i razmotre ideje o zajedničkom nastupu i plasmanu na stranim tržištima, rekao je Pajić.
Prilike za razmenu iskustava i sklapanje novih poslovnih saradnji, ovaj put, svakako nije nedostajalo. Naime, među uzgajivačima biljaka svoj asortiman su završnog dana izlagali kako proizvođači tako i distributeri propratnog programa i repro materijala za proizvodnju cveća, a među posetiocima su bili i gosti iz ambasade Indonezije u Republici Srbiji, partneri na „3R“ projektu iz Slavonskog Broda, predsednik Belgijsko-srpske poslovne asocijacije Hugo Van Veger, predstavnici Regionalne privredne komore Valjevo.
U vreme kad nauka i tehnologija svakim danom idu korak dalje, da bi ruže cvetale a svojim mirisom i lepotom ime Lipolista svedočile i u dalekim zemljama Evrope i Rusije neophodno je konsultovati i proizvođače pratećeg programa i repro materijala. S tim u vezi, na lipolištanskim štandovima ove godine je bilo svega: od cveća do suvenira.
-Dolazimo iz Beograda. Prvi put smo u Lipolistu i došli smo na poziv Milana Topalovića sa kojim intenzivno sarađujemo. Naša poslovnica se nalazi na prostoru nekadašnjeg Garden centra, i prodajemo jako široku paletu proizvoda neophodnih za cvećarstvo i baštovanstvo. Imamo i brojne supstrate od univerzalnih do specijalizovanih za rodendrone, citruse, orhideje, kao i brojne prihrane za cveće - naveli su predstavnici firme “Domel“ iz Beograda.
Korak dalje ka razvoju seoskog turizma
U petak veče program je počeo u etno domaćinstvu slikara Slobodana Topalovića u Lipolistu. U bajkovitom ambijentu tom prilikom su nastupili folklorna sekcija Lipolist, amatersko pozorište „Vožd“ Mišar i NDA „Veselo majmunče“, kao i vokali Hristina i Katarina Trifunović. Drugi deo večeri bio je rezervisan za sada već tradicionalno druženje kod Marinkovića, gde je promovisana i zbirka priči o biljkama pod nazivom „Pisac u vrtu“.
- Ove godine počinjemo i formalno da se bavimo turizmom, i to u vidu ponude za organizovanje ručkova uz muziku u našem dvorištu, dok se do sledećeg festivala nadamo da će naši smeštajni kapaciteti brojati oko 50 ležajeva. Taj deo naše delatnosti će se zvati „Kuća Marinkovića u Lipolistu“- istakao je Milan Marinković.
Prošlogodišnji i ovogodišnji pobednici
U velikom broju Festivalskih nagrada, svakako najznačajnija je ona koja se dodeljuje za najbolji asortiman u proizvodnji ruža. Prošle godine ta titula je pripala rasadniku Ivanović iz Sinoševića.
- Od kada smo počeli da se bavimo proizvodnjom ruža učestvujemo na ovom Festivalu. Nagrada je ogromni podstrek za dalje, ali i samo pojavljivanje na ovakvoj jednoj manifestaciji je od velikog značaja u smislu ostvarivanja novih poslovnih poznanstava i unapređenja same proizvodnje- istakao je ispred rasadnika „Ivanović“ Miloš Ivanović.
Pobednik 21. „Ruža Lipolista“ u ovoj kategoriji je šabačka Srednja poljoprivredna škola sa Domom učenika. Navedeno priznanje je došlo kao logični nastavak serije uspeha koje je ova obrazovna ustanova tokom prethodnih godina imala prilikom takmičenja u izradi aranžmana od ruža učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije, ali i višegodišnjeg predanog zalaganja u unapređenju proizvodnje cveća.
-Smer tehničar hortikulture u našoj školi postoji već celu deceniju, dok se na školskoj ekonomiji proizvodnjom sadnica bavimo poslednjih šest godina - istakla je profesorka Milena Stamenić, jedna od najzaslužnijih što su šabački učenici sa smera hortikulture po svojoj uspešnosti postali prepoznatljivi na takmičenjima širom države.
Prsten prijateljstva za novinarku RTS
Organizacioni odbor Festivala cveća „Ruže Lipolista“ i Milan Marinković, darodavac Prstena prijateljstva, odlučili su da prsten ove godine pripadne Tanji Peternek Aleksić, novinarki RTS . Kako je navedeno u obrazloženju, prsten koji od nedavno nosi ime majke darodavca „Dragoslavin prsten prijateljstva“, se dodeljuje autorki emisije „Kao sav normalan svet“ zbog afirmacije pozitivnih vrednosti, novinarsku profesionalnost i sačuvanu znatiželju, kao i za negovanje lepote reči i lepote duha i jednostavnost koju poseduju samo iskreni zaljubljenici i posvećeni čuvari istinskih vrednosti.
- Kada me sledeći put budu pitali da li i gde ima još uvek tog divnog i normalnog sveta sasvim sigurno ću odgovarati da, idite u Lipolist da vidite ko sve živi tamo. Ovo mesto je čarobno, a ove ljude je okupilo zajedničko osećanje i pobuda da sačuvaju ono što je lepo - rekla je Peternek Aleksić.
Prsten prijateljstva joj je uručila prošlogodišnji nosilac te titule glumica Rada Đuričin.
Rekordan broj izlagača
Poslednjeg festivalskog dana u dvorištu lipolištanske škole, na tradicionalnoj izložbi cveća se okupio veliki rekordan broj izlagača. Oko 40 štandova, od kojih 20 proizvođača cveća, ukrasnog i začinskog bilja.
- Počeli smo u jednoj učionici ove škole, a sada smo stigli do cifre od 40 štandova. Ovo je za sada rekord, a ono što me posebno raduje je raznovrsnost ponude. Pored cveća i bilja, i pratećeg asortimana za bavljenje ovim poslom, po prvi put imamo i štand sa suvenirima- naveo je Milan Marinković i izrazio mišljenje da pravi razvojni potencijali ove manifestacije za sam Lipolist još uvek nisu u potpunosti spoznani.
-Bojim se da Lipolist ne zna još uvek mnogo o pravoj vrednosti Festivala. Odnosno, mislim da potencijali još uvek nisu iskorišćeni na pravi način i iskreno se nadam da će se to jednom desiti- kaže Marinković.
Od školske učionice do dvorišta malog da se postave štandovi svih zainteresovanih izlagača. Prevalio je Festival dug put za vreme svog višedecenijskog trajanja. No, na kraju istog, u cilju očuvanja lepote i tradicije, ostaje želja da će sledeći biti još uspešniji a još uvek neiskorišćeni potencijali, biti prepoznati i upošljeni.
Nagrađeni na 21. festivalu cveća
- Nagrada za najbolji asortiman u proizvodnji ruža pripala je Srednjoj poljoprivrednoj školi sa Domom učenika iz Šaca, drugoplasirani u ovoj kategoriji je bio rasadnik „Ivanović“ iz Sinoševića, dok je treće mesto pripalo rasadniku Milana Marinkovića iz Lipolista.
- Priznanje za najbolji asortiman van asortimana ruža poneo je rasadnik „Zeleni med“ iz Golubinaca.
- Prsten prijateljstva Tanji Peternek Aleksić.
- Takmičenje u izradi aranžmana od ruža učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije: prvo mesto pripalo je Poljoprivrednoj školi PKB iz Beograda, drugoplasirani su bili učenici Poljoprivredne škole iz Pančeva, dok su treći bili predstavnici Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ iz Požarevca.
Koncert za posetioce
U kulturno umetničkom programu poslednjeg dana uzeli su učešća: KUD „Abrašević“, ANI „Hajduk Stanko“, UA „Čivija“, KUD „Gospodar Jevrem“ Jevremovac i učenici OŠ „Vojvoda Stepa“ iz Lipolista.
Tekst: T.Trifković-B.Jelić, Fotogr

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa