25. jun 2015.25. jun 2015.
CER ZA PARK PRIRODE

ČARI PLAVE PLANINE

Na konferenciji za medije, koju su organizovali Zeleni Šapca i Udruženje Ekos, pokrenuta je inicijativa da se Cer, sa svojim ekosistemima i živopisnim pejzažima, proglasi za Park prirode. To je način da se zaštiti raznovrsnost biljnih i životinjskih vrsta i geomorfološke karakteristike ove planine.
- Pokret za Šabac Zeleni Srbije i Udruženje Ekos smatraju da je veoma važno da područje planine Cer bude zaštićeno na ovaj način, jer ćemo tako sprečiti različita neodgovorna, nesavesna i nestručna postupanja u budućnosti. Ne želimo da dozvolimo da se dešavaju stvari kao što je namera nadležnih da zbog lošeg projektovanja poseku 600 godina star hrast na trasi koridora 11, ili uništavanje prirodne sredine eksploatacijom nikla i uljnih škriljaca, ili pretvaranje Gradskog stadiona u Šapcu u Tržni centar, istakao je Dejan Pavlović, predsednik Pokreta za Šabac Zelenih Srbije i dodao da je “u bliskoj prošlosti, neko odsekao čuveni Žakića grm bez konsultovanja šire javnosti, a pre više od dve decenije odobrio da se na Dudari odlaže komunalni otpad, što je najnegativnije obeležje grada Šapca“.
O prirodno geografskim odlikama Cera, govorila je Olivera Kikanović, potpredsednik Udruženja Ekos iz Šapca:
““ Cer je nastao od planina koje su stare od 30 do 35 miliona godina, predstavlja razvođe između posavsko-pocerskih reka sa jedne i Lešnice i Jadra sa druge strane, tu se nalazi sedam tipova hrasta, pet tipova bukovih i jedan tip mešovitih šuma. Osim toga, ovo područje je stari vinogradarski kraj, nalazi se dosta lekovitog bilja, gljiva, što sve predstavlja ogromno bogatstvo Cera.
Na kulturno ““ istorijske vredosti Plave planine, Trojanov i Kosanin grad, utvrđenja iz perioda vladavine Rima, Konjušu iz doba Vizantije, manastire Radovašnicu, Petkovicu i Čokešinu, crkvu u Krivaji, Spomen crkvu cerskim junacima, Spomen komleks na Tekerišu, podsetila je Ana Pavlović, turistički vodič. ““ Cer ima memorijalni karakter, zbog vojne istorije ove planine, Boja na Čokešini i Cerske bitke.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa