25. jun 2015.25. jun 2015.
IZLOŽBA I KNjIŽEVNI MATINE ZA DECU

NIJE ME STRAH

U holu Biblioteke šabačke, otvorena je izložba “Čarobni svet slikovnica“ Dubravke Pađen-Farakaš i Dražena Jarabeka, nakon čega je održan književni matine za decu.
Autentično, slikovito, kroz neposrednu i živu interakciju sa mališanima, autori su predstavili problemsku slikovnicu “Nije me strah“.
- To je priča o dečaku koji ima iracionalne strahove i ne zna kako da se suoči sa njima, iako je svestan da je istina ono što mu roditelji poručuju ““ da je sve u njegovoj glavi. Deca mu se neprekidno rugaju i on odlučuje da to promeni, i, što je najvažnije, uspeva u svojoj nameri. Bit ove problemske radionice je olakšavanje socijalizacije i shvatanje da je snaga u nama samima. Iako strahovi nisu samo problem dece, nego i odraslih, u slikovnici progovaramo iz dečje perspektive, kaže Dubravka, koja je po struci profesor pedagogije, jedno vreme je radila na Odjelu za rad sa decom i mladima u knjižnici, gde je “upoznala mnogo dece, koja su delovala nasmejano i vedro, ali, upoznavši ih, shvatila sam da imaju mnogo problema. Ono što nikad nisam zaboravila je da sam ja bila mala i da mi je bilo teško da prihvatim sebe. Znam koliko bi mi bilo lakše da je neko o tome govorio sa mnom, ali to su tabu teme, o tome se ćutalo. Upravo je to razlog što sam počela da radim problemske slikovnice“.
Sedam godina traje saradnja između Dubravke i Dražena, u kojima je nastalo pet zajedničkih problemskih slikovnica.
- Reč je o slikovnicama koje dotiču one probleme koji su jedinstveni, a tiču se kako dece, tako i odraslih, kao što su rastava roditelja, strah, otuđenje od obiteljskih običaja... Poslednja slikovnica, “Tajna“, oslikava otuđenje od života, nešto što nas svakodnevno melje, a dečak iz priče otkriva nov način gledanja na svet i život, način na koji nastaju boje u sivom svetu u kom je do tada živeo i tu tajnu deli sa odraslima, kaže Jarabek.
Deca imaju problem da identifikuju svoja osećanja, ali, ukoliko se emocionalno uključe u doživljaje lika iz priče, što se dogodilo u Biblioteci šabačkoj proteklog četvrtka, imaju veću mogućnost da ih prepoznaju i izraze.
Dubravka Pađen-Farakaš je direktorka Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku. Autor je nekolikih slikovnica za decu, među kojima je “Gospodin Oto i stari naslonjači“, za koju je dobila nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu 2011. godine. Dražen Jarabek je završio Likovnu akademiju u Zagrebu, proteklih nekoliko godina živi u Osijeku i predaje ilustraciju u Školi za tekstil, dizajn i primjenjene umetnosti. Dobitnik je Velike nagrade ULUPUH na Izložbi hrvatske ilustracije za djecu i mlade i nagrade “Grigor Vitez“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa