25. jun 2015.25. jun 2015.
MURALI NA POKLON ŠABAČKOJ GIMNAZIJI

SVE SE MENjA, I MI, KROZ SVE

U Šabačkoj gimnaziji, proteklog četvrtka, predstavljeni su murali Ivane Jelić, koje je umetnica poklonila ovoj školi. Radovi predstavljaju deo Ivaninog master rada na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
- Smatram da je umetnik svedok vremena i prostora i da bi trebalo da učestvuje u izgradnji kulturnog nasleđa. Odabrala sam Šabačku gimnaziju, školu u koju sam išla, jer ima veliki profesionalni i lični značaj za mene. Volela bih da moji radovi inspirišu buduće generacije da se samostalno kreativno izražavaju, izjavila je Jelićeva.
Autorka je izabrala motiv ljudske figure. Akteri izbijaju iz zida, probijaju ga i simbolizuju prevazilaženje prepreka koje odlikuje vreme današnje. Murale, koji ostaju nedorečeni u izvesnom smislu, pojašnjava latinska poslovica: “Sve se menja, pa i mi sami kroz sve“.
- Želeo bih da zahvalim firmi “Tekurila“, koja je pomogla realizaciju murala i mladoj koleginici koja stvara dela koja nisu vezana isključivo za galerijski prostor nego za eksterijer, odnosno, za inkorporiranje umetnosti u okviru urbane arhitekture grada, što je jedna od savremenih tendencija u umetnosti, rekao je prof. Dušan Nešković i dodao da je “Šabačka gimnazija, koja uskoro proslavlja 180 godina postojanja, što znači da je malo mlađa od moderne srpske državnosti, otvorena ne samo za bivše đake, nego i za sve umetnike koji žele da razvijaju likovnu kulturu“.
Iako živimo u miljeu dominantnih materijalnih vrednosti, uvek je vreme za umetnost, čak, “ponekad spržena zemlja cveta bolje nego najlepši april“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa