25. jun 2015.25. jun 2015.
PIJANISTKINjA MARIJA GAJIĆ, UČENICA MUZIČKE ŠKOLE „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“, MEĐU NAJBOLjIMA U BUKUREŠTU

CRNO-BELI SVET KLAVIRSKIH DIRKI

Na dvoetapnom internacinalnom takmičenju „Pro piano“ u Bukureštu, Rumuniji, održanom od 16. do 21. juna, učenica šabačke Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ Marija Gajić, jedina predstavnica Srbije, osvojila je treće mesto. Posle ovogodišnjeg drugog mesta sa visokim brojem bodova na Republičkom takmičenju bronzana medalja za ovu mladu talentovanu pijanistkinju bila je još jedna potvrda njenog istrajnog rada sa prof. klavira Marijom Gođevac.
- Marija je pokazala visok nivo interpretacije uprkos velikom izazovu. Takmičenje se održavalo u dve etape. Moram da naglasim da nije bilo revijalnog tipa kao mnoga takmičenja koja se održavaju. Vrlo je ozbiljno. U kategoriji je bilo pedeset dva učesnika iz različitih zemalja gde su obuhvaćeni najviše Rumunija, Moldavija, Uzbekistan, Turska, Kina, itd. Prvu etapu je prošla 16. juna. Bila je vrlo zapažena i od strane žirija u kome su bili Konstantin Sanduji iz Portugalije, Vlade Dimulesku, šef katedre za klavir na Univerzitetu u Bukureštu, Stela Vesalon, direktorka takmičenja, i još dve članice žirija iz Rumunije od kojih je jedna bila kompozitorka. Marija je meni velik ponos, a nagrada je samo podstrek za naš dalji rad - rekla je presrećna prof. Gođevac.
Posle prošlogodišnjeg osvojenog prvog mesta u Rimu za Mariju je ovo bilo drugo veliko internacionalno takmičenje.
-Mislila sam da nikada više neću osetiti takvo uzbuđenje i radost. Međutim, posle ovog iskustva mogu vam reći da je na mene ovo takmičenje ostavilo veliki utisak. Prvenstveno zbog toga što je ovo moje prvo veliko takmičenje ovog tipa, odnosno prvo takmičenje u etapama. Bilo je vrlo uzbudljivo. Naravno da je kao verovatno i na svakog takmičara cela ta atmosfera stvarala dozu straha jer je bila ogromna konkurencija ali bilo je zbog toga i još zanimljivije jer vam se u takvim trenucima probudi takmičarski duh i želja za dokazivanjem. Nagrada koja je usledila mi je samo još više ulepšala sve iz razloga što sam bila svesna i veličine takmičenja i konkurencije gde su nijanse odlučivale između nagrađenih takmičara. Prezadovoljna sam postignutim rezultatom i svojim nastupom. Ceo utisak upotpunjen je na dodeli nagrada kada mi je žiri tako srdačno čestitao i uz reči hvale poželeo sreću u daljem radu. Bilo mi je od izuzetnog značaja jer su to eminentni stručnjaci iz sveta i nemate priliku svaki dan da porazgovarate sa takvim ljudima - nije krila svoje oduševljenje Marija.
Kako su ovo samo njeni uspešni počeci u crno-belom svetu klavirskih dirki Marija će i tokom leta nastaviti da radim punom jer je očekuju nova takmičenja i novi izazovi.
- Zdrav razum, čisto srce i ogroman trud i rad mogu vas odvesti iznad svih granica. Treba verovati u sebe i onda je sve moguće - poručila je Marija.
Mi verujemo da će nas već od naredne školske godine kao učenica prve godine Srednje muzičke škole obradovati uspesima i nagradama što joj od srca i želimo.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa