25. jun 2015.25. jun 2015.
STOČARI NEGODUJU POSLE ODLUKE O UKIDANjU SUBVENCIJE ZA DRŽANjE JEDNE KRAVE

“SAHRANA“ SRPSKOG PROIZVOĐAČA

Cena mleka je ponižavajuća, a ovom merom Ministarstva poljoprivrede o ukidanju subvencije za držanje jedne krave, kao da žele potpunu “ sahranu“ malih proizvođača, koji preovlađuju u Mačvi, kaže na početku razgovora za “Glas Podrinja“ Dragan Drmanović, vlasnik otkupne stanice mleka PK Zlatar u Bogatiću.
Posle odluke da može primati mleko samo od onih koji mu dnevno donesu najmanje 20 litara, otkup se smanjio nekoliko puta. Sada, umesto nekadašnjih preko hiljadu litara u posebne kade, dnevno primi tek oko 400 litara dragocene bele tečnosti.
- Znam da su prerađivači pretrpani uvoznim mlekom i mlečnim proizvodima. Ko nama garantuje da su mlečni proizvodi koje uvoze ispravni, a s druge strane mi naše mleko redovno kontrolišemo. Uvoze razne pavlake, jogurte, sireve po znatno nižim cenama i pred istek roka. Nas “truju“ raznim obećanjima, da prelemanima štite domaću proizvodnju, a rezultati toga su nikakvi. Cena domaćeg mleka u otkupu stalno opada i trenutno je čak ispod 20 dinara za litru. Takvom politikom domaći proizvođači su u velikom problemu. Ne mogu da “pokriju“ ni osnovne troškove i prinuđeni su da zasušuju i uništavaju krave, a slično je nažalost i sa ostalim poljoprivrednim proizvodima, kaže Drmanović.
Slično razmišljaju i stočari koji mu svakodnevno donose mleko, čak i iz susednih sela. Oni ističu da su zbog poražavajuće , potcenjivačke cene mleka i konačno pomenute odluke Ministarstva, prinuđeni da odustaju od proizvodnje.
- To malo para što sam dobijao za mleko koristio sam za plaćanje onih najmizernijih, osnovnih računa. Sada, uzimajući u obzir sva potrebna ulaganja u ishranu krave, prinuđen sam da je zasušim i otuđim, kaže Radosav Gajić, poljoprivrednik iz Bogatića. Na tu činjenicu upozorava i njegov zemljak Miodrag Tetiković, koji u štali ima tri krave.
Činjenica je izražena i u zadnjem popisu stanovništva u Mačvi, da u ovom kraju preovlađuje “sitan“ poljoprivredni posed. Samo domaćinstva u tipično poljoprivrednoj opštini Bogatić, raspolažu u proseku sa oko tri hektara zemljišta. Stručnjaci ukazuju da bi mnoga na ovaj način mogla postati socijalni slučajevi, na šta se, komentarišu, potpuno zaboravilo prilikom odlučivanja o ukidanju subvencije za držanje jedne krave.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa