25. jun 2015.25. jun 2015.
ODRŽANA GODIŠNjA SKUPŠTINA GRADSKE ORGANIZACIJE INVALIDA RADA ŠABAC

NA PRVOM MESTU NAJUGROŽENIJI

Trideset tri delegata iz dvadeset jedne mesne zajednice Gradske organizacije invalida rada Šabac svake godine održava tokom meseca juna Godišnju skupštinu. Tako je bilo i prošlog četvrtka u prostorijama Mesne zajednice „Kamenjak“ gde su okupljeni imali priliku da porazgovaraju o Izveštaju o radu organizacije, aktivnostima i materijalno-finansijskom poslovanju tokom 2014. godini, ali i da se upoznaju sa već realizovanim aktivnostima u prvih šest meseci ove godine i budućim planovima.
- Akcenat je na onome što je solidarnost sa najsiromašnijim, socijalo najugroženijim. Tu je i niz drugih aktivnosti, nekoliko kreativnih i sportsko-rekreativnih radionica. U toku je već engleski za nekoliko naših članova i članica. Bila je radionica dekupaža, informatička radionica i nešto što je u protekloj godini započeto, a već sada se vidi prava realizacija, kreativna, odnosno Tkačka radionica. Sve je ostvareno u prostoru dobijenom uz podršku Gradske uprave i zahvaljujući projektu iz Holandije u vidu jedne divne donacije. Nadamo se da ćemo u drugom periodu ove godine imati nešto lepo za naše članove i članice i da će uz Tkačku radionicu i sve druge radionice i Klub moći po par sati da provedu, da se druže i da tu sprovde svoje aktivnosti - rekla je Miroslava Savković, predsednica Gradske organizacije invalida rada Šabac.
Nepredviđeni troškovi u protekloj godini za ovu organizaciju izazvali su teškoće, a samim tim, zbog sve lošije finansijske situacije članovi su upisivali i manju količinu ogreva.
- Ako su u prethodnoj godini upisivali pet tona uglja sada se ta količina kretala od dve, dve i po do tri tone. Prisutnost tih finansijskih teškoća osetila se i u radu Organizacije ali smo se nekako izborili da ne bude u gubitku. Naročito kada je rad i kada su aktivosti u pitanju.
Negujući osećanje zajedništva i pripadnosti u Gradskoj organizaciji invalida rada, što im je na prvom mestu, svakodnevno se trude da svojim članovima omoguće ono što im je najpotrebnije.
- Tu smo da ih saslušamo, čujemo šta je to što ih najviše muči, koji su problemi, a onda i da ih povežemo sa određenim institucijama koje mogu da im pomognu bilo da je u pitanju socijalno davanje, brinjenje, zdravstveni fond, Ministarstvo za rad, Nacionalna služba za zapošljavanje. Kroz niz zajedničkih aktivnosti i javne radove koje smo imali trudimo se da uposlimo one ranjive grupe bar na šest meseci, da ih ekonomski osnažimo i na taj način pomognemo da imaju i zdravstveno osiguranje, povezan radni staž. Veliku podršku, unatoč svim tim nekakvim teškim momentima, imamo i od Gradske uprave kroz ono što je u indirektnom budžetiranju našeg Udruženja jer mi nismo na budžetu grada Šapca. Kroz njega mi apliciramo za određene aktivnosti, psiho-socijalnu podršku, pravnu i sve ove radionice o kojima sam pričala - istakla je Savkovićeva.
Uprkos teškoćama Gradska organizacija invalida rada opstaje, uz puno volje i entuzijazma, u svojim nastojanjima, što će činiti i u narednom periodu.
- Koliko god bilo teško, koliko god se to činilo i nekim ljudima izgledalo da je bolje sedeti nego džaba raditi, ohrabruju bar one obične reči „hvala“ za nešto što možda nismo ni svesni da smo im značili i učinili - poručila je Miroslava Savković.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa