25. jun 2015.25. jun 2015.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

SRBIJI NEOPHODNI LOKALNI JAVNI SERVISI

Parlamentarna stranka Zeleni Srbije traži od Vlade Republike Srbije da prekine postupak dalje privatizacije lokalnih medija i obezbedi nastavak rada i formiranje lokalnih javnih servisa. U narednim danima Zeleni će predati i predlog izmena zakona koji će omogućiti osnivanje javnih servisa opština i gradova.
Svaka lokalna samouprava, uz podršku građana, može da proceni da li joj je potreban lokalni medij ili ne, a ta potreba ni na koji način ne guši slobodu javnog informisanja. Naprotiv, Zeleni Srbije su uvereni da nepostojanje lokalnih javnih servisa sigurno smanjuje nekomercijalno izveštavanje. Najšire zadovoljavanje potreba građana, bez diskriminacije, za informacijama i sadržajima iz svih oblasti društvenog života, pogotovo iz oblasti obrazovanja, ekologije i kulture nije moguće bez nezavisnih, lokalnih javnih servisa. Ako postoje nacionalni i pokrajinski javni servisi koji vrše svrhu javnog informisanja, ne vidimo razlog zašto to ne bi bili u stanju i lokalni javni servisi.
Trenutno je neizvesna sudbina više od 70 lokalnih i regionalnih medija u Srbiji koji bi trebalo da budu privatizovani do 1. jula 2015. godine. Od 72 medija predviđenih za privatizaciju, mesec dana do kraja roka predviđenog za završetak tog procesa, samo 4 ispunjavaju sve uslove koje je Zakon o javnom informisanju predvideo. S druge strane, važeći Zakon je predvideo gašenje svih onih medija koji do 1. jula ne završe proces privatizacije, pa opravdano strahujemo da će građani ostati bez prava na informisanje, jer nacionalni mediji, što se više puta i poslednjih meseci pokazalo, ne mogu da odgovore zahtevima lokalnih zajednica za informacijama.
U zemljama Evropske unije postoje i regionalni i lokalni mediji, tako da je i dalje nejasno zašto država Srbija insistira na tome da se lokalnim samoupravama ukine pravo da biraju da li žele da imaju svoje medije ili ne, posebno jer se insistira na decentralizaciji i uvećavanju nadležnosti lokalnih samouprava.
Ovo su samo neki od razloga zašto Zeleni Srbije smatraju da je ova inicijativa važna i tražimo da je Vlada hitno usvoji.
Predsednik Pokreta Zelenih za Bo

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa