25. jun 2015.25. jun 2015.
ODRŽANA 22. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

SUFICIT, REPLIKE I NASIP

Suficit u budžetu za 2014. godinu 500.000 dinara. Opozicija smatra da je suficit nerealan. Šabac prvi u Srbiji porez od imovine fizičkih lica vraća mesnim zajednicama. Ponovo turbulencije u odborničkim grupama
Nikada žučnija rasprava obeležila je 22. zasedanje Skupštine grada Šapca. Sednica je ovoga puta održana u Velikoj sali Kulturnog centra, koja je ipak bila mala za sve odbornike, direktore javnih preduzeća i novinare.
Prva i najvažnija tačka dnevnog reda bilo je razmatranje i usvajanje Odluke o završnom računu grada Šapca za 2014. godinu. Pre toga, predsedavajući prim. dr Slobodan Mirković pričitao je da je u Skupštini formirana nova odbornička grupa, „Zoran Bortić ““ Šabački socijalisti“. Nju čine šest od sedam odbornika koji su do sada bili u Socijalističkoj partiji Srbije. Jedini odbornik koji će i dalje predstavljati SPS je Vladimir Trifunović, koji je seo na levu stranu, na kojoj u lokalnom parlamentu sedi opozicija. Odbornik Srpske napredne stranke, Aleksandar Pajić, zatražio je objašnjenje da li SPS u Šapcu i dalje postoji. Iako je i Vladimir Trifunović zatražio reč, od predsednika Skupštine je nije dobio.
Kada je reč o završnom računu, u njemu je iskazan suficit u iznosu od nešto više od 500 miliona dinara. Ukupni prihodi u 2014. godini su iznosili 2.856 miliona, a rashodi 2.355 miliona. Načelnik Odeljenja za finansije Gradske uprave, Marijana Kostadinović, navela je da je suficit raspoređen na korisnike. Pre svega tu su 400 miliona koji su predviđeni za izgradnju bazena.
-To je prihod od emisije municipalnih obveznica, koje su planirane kao prihod budžeta koji je ostvaren i kao takav prenet u narednu godinu, što je po završnom računu i opredeljeno. Ostatak iskazanog suficita raspoređen je za srednje i osnovno obrazovanje, kulturu, fizičku kulturu i ostale korisnike u okviru komunalne potrošnje, rekla je načelnica.
Opozicija je iznela brojne primedbe na završni račun. Pre svega, podsetili su da je prvobitno bio planiran budžet od preko 3 milijarde, a da je on rebalansom smanjen, te da je kredit, odnosno emisija municipalnih obveznica, stavljen na stranu prihoda. Boban Birmančević, odbornik SNS, smatra da bi budžet bio u minusu da nije bilo obveznica i da su izvršena sva davanja koja su bila predviđena.
-Rebalansom budžeta u oblasti komunalne infrastrukture nije uloženo skoro 314 miliona dinara koji su bili predviđeni. Oblast socijalne zaštite finansirana je sa 66 odsto do planiranog. Iako se radi o malim iznosima, jako je zanimljiv podatak da je na poziciji komunalnih taksi za zauzeće javnih površina građevinskim materijalom, koje se uglavnom ostvaruju kod izvođenja građevinskih radova, planirano 500.000 dinara. Naplaćeno je samo 38.000 dinara, što je jasan pokazatelj da se u ovom gradu ništa ne gradi, rekao je Birmančević.
Budžet je branio i odbornik Srpskog pokreta obnove, Živojin Vuletić, koji smatra da je budžet realno isplaniran, posebno ako se imaju u vidu mere Vlade Republike Srbije, kojima su smanjene plate i penzije, pa tako i prihodi lokalnih samouprava. Istakao je da je ušteđeno pola milijarde dinara, koji su raspoređni na najbolji mogući način.
Aleksandar Pajić koji je sledeći izašao za govornicu je rekao da posle Vuletića on dođe kao loša stvarnost. Posle toga usledio je niz repliciranja.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović je tom prilikom izneo i podatak da je stiglo rešenje potpisano od premijera Aleksandra Vučića, kojim se proširuje Slobodna zona, zbog toga što u Šabac dolazi pet italijanskih investitora.
Rasprava koja je usledila nakon toga bila je ne baš primerena prostoru gde se sednica održavala. Završni račun je usvojen puna dva sata od početka zasedanja.
Druga bitna tačka bilo je razmatranje i usvajanje predloga Odluke o prenosu sredstava prikupljenih od poreza na imovinu fizičkih lica prigradskim i seoskim mesnim zajednicama. Odluka će stupiti na snagu 31. decembra 2016. godine, a vreme do tada će se smatrati periodom testiranja. Sav novac koji se od 1. jula prikupi na ime poreza na imovinu biće transferisan mesnim zajednicama.
Gradonačelnik je istakao da je Šabac po ovome jedinstven u Srbiji, zato što teži istinskoj decentralizaciji i samoupravi. Smatra da je ovo prilika da svi građani mogu da odlučuju o svom novcu i pravima.
-Sav porez na imovinu fizičkih lica će se trošiti u mesnim zajednicama, na način koji odluče njihovi saveti. Mislim da će ovim putem krenuti i druge opštine i gradovi, sa idejom da pruže mogućnost svojim građanima da odlučuju i imaju više prava. Oni ovim osvajaju slobodu. Sloboda je odlučivanje, a odlučivanje je odgovornost. Siguran sam da naši građani ne mogu da pogreše i da će donositi dobre odluke za svoje MZ. Istovremeno će građani znati da oni koji ne troše dobro njihov novac mogu lako da budu promenjeni, rekao je Zelenović.
Iako su, generalno svi podržali odluku da taj novac ode u mesne zajednice, ponovo nisu izostale kritike. Opozicija je gradskoj vlasti zamerila, između ostalog i to što je uopšte uveden ovaj porez. Slaviša Kostadinović iz Jedinstvene Srbije smatra da su građani osiromašeni do kraja, a da im se ovim „daje na kašičicu“.
Prigovori su se odnosili i na to da ovu Odluku treba proširiti i na gradske mesne zajednice.
-Ne zna se na koji će način, ni ko odobravati sredstva. Već imamo iskustva da projekti mesnih zajednica u kojima su u većini članovi koje je podržala SNS, ne prolaze. Neće biti pošteno ni ako se u ceo projekat uključe poverenici, rekao je dr Aleksandar Peranović, iz SNS.
Raspravu po ovoj tački obeležio je izlazak potpredsednika Skupštine Zorana Bortića za govornicu, koji je pozdravio ovu odluku i rekao da je socijalistička i da je dobro što će građani odlučivati o svom novcu, a ne Aleksandar Vučić. Tom prilikom uspustio se u direktno prepiranje sa odbornicima SNS.
Jednoglasno je usvojena Odluka o izvođenju hitnih radova na sanaciji i nadgradnji desnog nasipa Save od Drenovca do Čevrntije, u dužini od 5,313 kilometara. Radovi će se realizovati od ove do 2017. godine u okviru Regionalnog programa IPA u koordinaciji sa Federacijom Bosne i Hercegovine. Radovima će upravljati JVP „Srbijavode“, u saradnji sa gradom Šapcem.
Usvojen je i predlog Operativnog plana odbrane od poplava od voda drugog reda. Izglasan je i predlog Odluke o izmenama i dopunama odluke o upravljanju komunalnim optpadom na teritoriji grada.
Na ovoj sednici je za direktora Centra za socijalni rad imenovan dosadašnji v.d. ove funkcije, Milan Vasić, a za direktora Apoteke „Šabac“ Maja Ignjatović.
Vanredna sednica Skupštine grada održana je u nedelju, na Vidovdan. Na dnevnom redu je bila samo jedna tačka, razmatranje i usvajanje predloga Odluke o izmeni Odluke o modelu i metodi privatizacije JP Radio ““ Televizija „Šabac“. Obrazloženo je da je hitna sednica sazvana zato što je Gradskoj upravi u petak popodne stigao mejl Agencije za privatizaciju u kome se traži da se ova Odluka dostavi u ponedeljak ujutru.
Odluka je usvojena većinom glasova.


M.Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa